Kosor prihvatila zahtjeve Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

POTPREDSJEDNICA Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor prihvatila je danas prijedlog Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja da se i njihov predstavnik uključi u radnu skupinu za izradu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Predstavnik Saveza u radnoj skupini bit će Ivan Pšenica.

Kosor je predstavnike Saveza danas primila u Vladi i nakon sastanka novinarima izjavila da su razgovarali i o velikim i za cijelu Hrvatsku najvažnijim humanitarnim problemima - o još uvijek velikom broju zatočenih i nestalih, njih 1.214.

Navela je da su razgovarali i o mogućim povećanim aktivnostima u traženju zatočenih i nestalih, u procesu ekshumacija i identifikacija te o mogućim izmjenama Zakona o obilježavanju mjesta masovnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata kako bi se na masovnim grobnicama uz broj žrtava stavilo i njihovo puno ime i prezime.

Taj je Zakon donijet 1996., i prema njemu na svakom mjestu masovne grobnice postoji jedinstveno obilježje, ali su se u međuvremenu okolnosti izmijenile pa za mnoga mjesta masovnih grobnica sada znamo ne samo broj žrtava nego i njihova imena, rekla je.

Savez je predložio da se zakon izmjeni u tom smislu da na tim mjestima pišu i imena žrtava koje su u tim masovnim grobnicama pronađene, rekla je Kosor i dodala da je u ime Vlade taj prijedlog prihvatila.

Rekla je da se iskapanja predviđaju i na nekim drugim mjestima za koje postoje indicije da su mjesta masovnih grobnica, navodeći da je do danas otkriveno 137 masovnih grobnica.

Pomoćnik ministrice pukovnik Ivan Grujić rekao je da su pojačali aktivnosti u identifikaciji dosad ekshumiranih žrtava i utvrđivanja mjesta masovnih grobnica. U tijeku je probno iskapanje na području Tordinaca gdje je do danas provjereno oko 25.000 četvornih metara, jer su za tu lokaciju dobivene informacije iz različitih izvora, rekao je Grujić i dodao kako se očekuju nova saznanja o kojima će izvjestiti čim budu imali konkretan rezultat.

Grujić je rekao da se na temelju operativnih istraživanja obavljaju probna iskapanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a nakon toga iskapanja će uslijediti na području Osječko-baranjske te na području Sisačko-moslavačke županije. Predviđa se i početak ekshumacija na području Srbije i Crne Gore te na području BiH.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Josip Jugec zahvalio je ministrici Kosor što je i njihov predstavnik uključen u radnu skupinu za izradu novog zakona, te prihvaćen njihov prijedlog za izmjenu zakona za obilježavanje masovnih grobnica.

Pročitajte više