Kosovo: Dva srpska mladića ubijena, šest ranjeno na kupanju

DVA SRPSKA mladića su ubijena, a još šest mlađih osoba ranjeno je u srijedu na Kosovu kada je na njih otvorena vatra iz automatskog oružja dok su se kupali u rijeci Bistrici, kraj srpskog sela Goraždovca u općini Peć, izvijestila je policija UNMIK-a.

"Rafalna vatra otvorena ja na skupinu mladih koji su se kupali u rijeci. To je čin luđaka", rekao je glasnogovornik policije UN-a na Kosovu Derek Chapell.

Srpski izvori navode da je vatra otvorena s druge obale rijeke gdje se nalazi albansko selo Zahaqe.

Na mjestu napada ubijen je 18-godišnji Miloš Jovović iz Goraždovca a još identificirani 16-godišnjak iz istog sela podlegao je ranama u bolnici u Peći, naveli su izvori UNMIK-a.

Ostalih šest osoba koje su lakše ranjene, među kojima je i jedna djevojka, prebačeno je u njemačku poljsku bolnicu kod Prizrena, rekao je glasnogovornik UNMIK-a Andrea Agneli.

Najteži napad na pripadnike srpske manjine na Kosovu od lipanjskog ubojstva tročlane obitelji u Obiliću podudario se s današnjim dolaskom na Kosovo novog civilnog upravitelja UN-a, Finca Harrija Holkerija.

Odmah po dolasku Prištinu on se sastao s glavnim zapovjednikom KFOR-a generalom Fabiom Minijem, koji je nakon toga oštro osudio incident, dok Holkeri nije davao izjave.

General Mini je rekao kako se radi o izgredu koji će nanijeti težak udarac obnovi povjerenja na Kosovu.

Selo Goraždevac na zapadu Kosova poslijednja je srpska enklava u dijelu pokrajine koji je ranije nazivan Metohijom. U njemu živi oko 700 ljudi, koji su ostali nakon povlačenja srpskih snaga 1999.

Seljani Goraždevca su nakon izgreda blokirali cestu koja vodi prema albanskim selima u tom kraju i započeli prosvjed.

Rade Trajković, srpski zastupnik u parlamentu Kosova također je oštro osudio incident i pozvao na djelotvornu akciju međunarodne zajednice kako bi se zaštitila osnova prava srpske manjine.

Pročitajte više