Kosovo: Holkeri poduzima mjere za uspostavu sigurnosti

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Harri Holkeri potpisao je u srijedu odluku o uspostavi posebnog tijela koje će razmotriti odgovor UNMIK-a na nasilje na Kosovu 17. i 18. ožujka i dati preporuke za poboljšanje efikasnosti i zaštite u eventualnim budućim krizama.

Tijelom za razmatranje upravljanja krizom (Crisis Management Review Body) će predsjedati međunarodni sudac, priopćio je danas UNMIK, a bit će sačinjeno od stručnjaka koji će procijeniti odgovor UNMIK-a na nedavno nasilje i dati preporuke za poboljšanje osiguranja, zaštitnih mehanizama i procedura u evenutalnim budućim slučajevima nemira. Stručnjaci iz tog tijela bi trebali podnijeti izvješće Holkeriju u roku 30 dana od početka rada.

Oni bi se u svojem radu trebali fokusirati na akcije i mjere za uspostavu sigurnosti i javnog reda, uključujuči i mobilizaciju policije koja bi kontrolirala situaciju i štitila manjine i kulturna ili vjerska mjesta, navodi se u priopćenju UNMIK-a. Stručni tim će također razmotriti koordinaciju i komunikaciju agencija za očuvanje javnog reda i mira, kao i mjere zaštite osoblja UNMIK-a, dodaje se u priopćenju.

Glasnogovornik KFOR-a Jim Moram izjavio je danas u Prištini da se sigurnosni uvjeti na Kosovu još nisu vratili na razinu od prije izbijanja sukoba. "Iako su prošla dva tjedna od sukoba i sve izgleda mirno, Kosovo je daleko od uvjeta koji su postojali prije 17. ožujka", rekao je Moran i dodao kako će KFOR nastaviti djelovati pod povišenim stupnjem pripravnosti.

Glasnogovornik policije UN-a na Kosovu Neeraj Singh rekao je na konferenciji za novinstvo kako raspolaže novim podacima o nasilju po kojima je za vrijeme sukoba ubijeno 19 ljudi - 11 Albanaca i osam Srba. U sukobima je ozlijeđeno više od 900 osoba, među kojima i 65 pripadnika snaga sigurnosti.

Pročitajte više