Kosovo: KFOR nudi amnestiju svima koji predaju ilegalno oružje

MEĐUNARODNE mirovne snage na Kosovu (KFOR) priopćile su u subotu da svatko tko tijekom rujna na Kosovu preda oružje i streljivo u ilegalnom posjedu, ili prijavi mjesto gdje se nalaze eksplozivna sredstva, neće biti uhićen ili kazneno gonjen.

Međunarodne vojne snage upozorile su kako je "ilegalno oružje dostupno diljem Kosova", što je, kako je navedeno u priopćenju, potvrdio i "nedavni užasni događaj u Goraždevcu", gdje je dvoje djece ubijeno, a nekoliko njih ranjeno iz automatske puške dok su se kupali u rijeci Bistrici.

KFOR je stoga pozvao žitelje Kosova da "aktivno sudjeluju u uklanjanju oružja u ilegalnom posjedu iz svog društva".

Proteklog tjedna KFOR je zaplijenio 42 puške i pištolja, 16 granata i mina, 19 djelova vojne opreme i više od 2.000 metaka.

Punktovi za prikupljanje oružja bit će postavljeni diljem Kosova, a predaja će se obavljati od 1. do 30. rujna, svakoga dana od 8 do 18 sati.

"Amnestija koja je u tijeku nudi vam šansu da sigurno vratite oružje i da izbjegnete ozbiljne kazne", koje iznose od novčane od 7.500 eura do osam godina zatvora, upozorio je KFOR.

Oružje i streljivo koje se prikupi na Kosovu, KFOR namjerava uništiti u tvornici metala u Janjevu kod Lipljna nedaleko od Prištine.

Do sada je KFOR uništio najmanje 18 tisuća komada raznog prikupljenog oružja. Pretpostavlja se da se na Kosovu u rukama stanovništva nalazi između 360 i 430 tisuća komada oružja.

Pročitajte više