Kosovo očekuje priznanje od strane Hrvatske

U ZAJEDNIČKOJ izjavi vlada Bugarske, Mađarske i Hrvatske, objavljenoj tijekom prijepodneva, spomenute tri zemlje najavile su priznanje neovisnosti Kosova.

"Deklaracija o neovisnosti Kosova uslijedila je nakon što su propali svi napori međunarodne zajednice u iznalaženju dogovornog rješenja između Beograda i Prištine o statusu Kosova. U tim okolnostima, promjena neodrživog statusa quo bila je neizbježna. Kosovo je slučaj sui generis proizašao iz jedinstvenih okolnosti raspada bivše Jugoslavije, kao i kontinuiranog razdoblja nazočnosti međunarodne administracije", stoji u izjavi koju je objavilo hrvatsko MVPEI.

Ističući kako tri države "pridaju izniman značaj najvećem stupnju stabilnosti u Jugoistočnoj Europi", MVPEI također napominje kako "tri države izražavaju svoj interes za razvijanjem veza s takvom Srbijom koja održava dobre odnose sa susjedima, ostvaruje gospodarski rast i zadržava svoju europsku orijentiranost."

Bugarska, Hrvatska i Mađarska podržavaju daljnje jačanje veza između Srbije i Europske unije te očekuju nastavak razvoja dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom i jačanje tradicionalnih veza s njezinim narodom.

SDSS razmatra mogućnost izlaska iz Vlade

Jučer su vođeni intenzivni razgovori između predstavnika hrvatske Vlade i SDSS-a koji se protivi priznanju Kosova. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako će njegova stranka, ukoliko Vlada donese odluku o priznanju, "odlučivati o daljnjim koracima".

Skorašnje hrvatsko priznanje Kosova najavio je i predsjednik Stjepan Mesić, koji je također rekao kako je Kosovo bilo "konstitutivan element jugoslavenske federacije" koje više nema, a Srbija "nema kapaciteta ni za uspostavljanje vlasti na Kosovu, ni za nastavak pregovora".

Najavljeno priznanje Mađarske i Bugarske

Najave o hrvatskom priznanju Kosova prenose i srpski mediji, a beogradski B92 piše kako bi osim službenog Zagreba, kosovsku neovisnost vrlo skoro mogli priznati Budimpešta i Sofija.

Tako bi mađarska vlada mogla odluku o priznanju Kosova mogla donijeti već na današnjoj sjednici.

Agencija MTI prenosi izjavu glasnogovornice Bernadete Budaj, koja je rekla kako je mađarska vlada čekala da prođe 15. ožujka, kada Mađari slave revoluciju iz 1848. godine, kako bi objavila svoju odluku o priznavanju, a kako bi istovremeno spriječila napade na Mađare koji žive u Srbiji.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više