KOSOVO: SVE SPREMNO ZA SUBOTNJE IZBORE

Na Kosovu u četvrtak završava izborna kampanja, a misija OESSa i Središnje izborno povjerenstvo obavili su sve pripreme za subotnje druge po redu parlamentarne izbore na Kosovu, za koje kažu da će biti slobodni i demokratski.

Povjerenik Međunarodne policije na Kosovu Kai Vittrup i voditelj promatračkog tima Vijeća Europe za praćenje izbora na Kosovu Andrey Tehov ocijenili su u četvrtak da su stvoreni svi potrebni uvjeti za održavanje parlamentarnih izbora.

Jednomjesečna izborna kampanja završava u četvrtak navečer skupovima 33 politička subjekta - 22 političke stranke, 6 građanskih inicijativa i pet neovisnih kandidata - koja izlaze na izbore.

Prema istraživanjima javnoga mnijenja, može se očekivati da će Demokratski savez Kosova predsjednika Ibrahima Rugove ostati najjača stranka u parlamentu. Demokratska partija Kosova s Hashimom Thaqijem na čelu biti će, prema anketama, na drugom, a Alijansa za budućnost Kosova, na trećem mjestu.

Teško je predvidjeti rezultate nedavno formirane građanske inicijative "Ora", koju vodi istaknuti publicist i političar Veton Surroi, kao i "Srpske lista za Kosovo i Metohiju", koju predvodi Oliver Ivanović, predstavnik umjerene srpske struje na Kosovu.

Međutim, gotovo je sigurno da nijedna stranka neće dobiti natpolovičnu većinu u parlamentu i da će buduća vlada ovisiti o poslijeizbornim koalicijama.

Gotovo milijun i 412 tisuća upisanih glasača, od kojih milijun i 304 tisuće na samom Kosovu, može izići u subotu na glasovanje za izbor 100 zastupnika Skupštine Kosova za iduće četiri godine, koliko je predviđeno da traje mandat budućih kosovskih institucija. Skupština Kosova imat će 120 zastupničkih mjesta, od kojih je 20 rezervirano za manjine koje istog dana biraju svoje predstavnike. Od tih 20 deset je rezervirano za srpsku zajednicu na Kosovu, a drugih deset za nesrpske manjine, s tim da oni mogu osigurati još neka zastupnička mjesta ako ispune kriterije za to vezane uz broj izašlih na izbore koji glasuju za njihove predstavnike.

Od ukupnog broja glasača njih 112 tisuća su novi glasači, koji su dobili pravo na glasovanje jer su napunili 18 godina ili su osobe koje su se vratile na Kosovo nakon što su bili raseljeni ili izbjeglice.

U Srbiji i Crnoj Gori ima 108 tisuća glasača, ali broj glasača može biti i veći ako se utvrdi da je riječ o onima koji su bili građani Kosova do 1998. godine, ali nisu upisani. Svi glasovi u Srbiji i Crnoj Gori su uvjetni, što podrazumijeva da se svaki glas treba verificirati.

Ukupno 566 izbornih centara s 1.622 izborna mjesta biti će otvorena u subotu u sedam sati, a njihovo zatvaranje predviđeno je za 20 sati. U Srbiji će biti 15 izbornih centara sa 100 glasačkih mjesta, dok pet izbornih centara sa 15 glasačkih mjesta bit će otvoreno u Crnoj Gori.

Izvršni direktor tajništva Središnjeg izbornog povjerenstva Adnan Merovci izjavio je da su glasački listići već podijeljeni po općinama i glasačka mjesta se već pripremaju za subotu.

Gotovo 12 tisuća međunarodnih i kosovskih promatrača, od čega 120 promatrača Vijeća Europe, pratit će tijek izbor na Kosovu, dok broj promatrača u Srbiji i Crnoj Gori još uvijek nije poznat.

Prema glasnogovorniku Misije OESS-a na Kosovu Svenu Lindholmu, preliminarni rezultati drugih kosovskih parlamentarnih izbora objavit će se u ponedjeljak, dva dana nakon održavanja izbora. No preleminarni rezultati neće obuhvatiti glasovanje poštom jer se glasački listići trebaju vratiti do 27. listopada, a očekuje se da neće moći obuhvatiti ni glasovanje u Srbiji i Crnoj Gori zbog otežanog postupka brojanja i verificiranja. Lindholm je u četvrtak kazao novinarima kako očekuje da će konačni rezultati biti objavljeni u subotu, tjedan dana nakon izbora, premda ne isključuje mogućnost da to bude i kasnije.

Izborna kampanja je protekla u mirnoj atmosferi, ali se ne zna kakav će biti odaziv glasača. Prema anketama, očekuje se da će izlazak na izbore biti oko 50 posto.

Na prvim parlamentarnim izborima na Kosovu prije tri godine, od ukupnog izbornog tijela od milijun i 249 tisuća glasača na izbore je izišlo 64 posto, dok je na drugim općinskim izborima 2002. godine odaziv iznosio 53,85 posto glasača.

U sjedištu KFOR-a doznaje se da će tijek izbornog procesa i sigurnosnu situaciju na Kosovu tijekom izbora nadgledati 20 tisuća pripadnika KFOR-A, od kojih je 2000 stiglo kao pojačanje za izbore i boravit će tu do 6. studenog.

U petak na Kosovu nastupa izborna šutnja koja traje do subote u 20 sati i završetka izbora.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više