kostelska uskrsna pištola

U slavu Isusova uskrsnuća podno ostataka Kostelgrada, koji se prvi put spominje godine 1334., održava se tradicionalna manifestacija "Kostelska uskrsna pištola". L

Već danas kostelskim bregima odzvanjaju pucnji iz "mužara" i "topova", a najviše iz pištola. One su napravljene po uzoru na nekadašnje kubure ili pištole, samo što su veće i teže kako bi u njih stalo više baruta i prasak bio što jači.

Od prošle godine kostelska župa posebice se ponosi svojom "Keglevićevem stražom", koja je član povijesnih postrojba Hrvatske vojske. Odore su napravljene po uzoru na odoru iz 17. stoljeća kakvu je nosio Tomaš grof Keglević. Keglevići su bili vlasnici Kostela od 1523. do polovice 19. stoljeća, a po predaji je Tomaš s vjernim podanicima bio strah i trepet njemačkim i štajerskim trgovcima, koji su ga prijavili caru Leopoldu I. Na carev poziv Tomaš je krenuo u Laxenburg pokraj Beča u pratnji 150 dobro naoružanih muževa. Sama pojava, govori predaja, ljudeskare Tomaša i njegove pratnje uplašila je cara, koji je samo rekao: "Neka on ide i neka se popravi!"

"Kostelska uskrsna pištola" je najveća takva povijesno-turistička manifestacija na području Pregrade. Domaćinima će se u pucnjavi i ove godine uz župnu crkvu sv. Mirka pridružiti desetak društava iz susjednih općina, te gosti - Društvo "Sveti Grgur" iz Požege te Dubrovački trombunjeri. Svečani mimohod vodit će sutra u 16 sati, uoči mise večernice, Limena glazba "Karlo Lugarić" iz Desinića.

(Hina) dkoz mć

Pročitajte više