Kovačić: Čerkez u petak dolazi u Hrvatsku

Bosanski Hrvat Mario Čerkez vraća se u petak u Hrvatsku nakon što je žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u četvrtak donijelo odluku o njegovu "trenutnom oslobađanju" iz haškog pritvora, kazao je za Hinu njegov odvjetnik Božo Kovačić.

Čerkez bi se trebao vratiti redovnom linijom Croatia Airlinesa, preko Zagreba, u Split gdje mu živi obitelj.

Čerkez je u pritvor Haškog suda stigao prije više od sedam godina, a Haški sud osudio ga je u prvom stupnju 2001. na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina u Lašvanskoj dolini.

U četvrtak je Sud objavio kako žalbeno vijeće "smatra da presudu Mariju Čerkezu treba preinačiti te stoga nalaže njegovo trenutno oslobađanje".

Razlozi za donošenje ovog naloga bit će objašnjeni u presudi žalbenog vijeća Dariju Kordiću i Mariju Čerkezu, koja će biti objavljena 17. prosinca.

Dario Kordić (44), bivši politički čelnik Hrvata u srednjoj Bosni, osuđen je 26. veljače 2001. pred prvostupanjskim vijećem na 25 godina zatvora, a Mario Čerkez (45) ratni zapovjednik Viteške brigade HVO-a na 15 godina, zbog ratnih zločina počinjenih progonom Bošnjaka u Lašvanskoj dolini 1992-94.

Kovačić je u telefonskom razgovoru kazao da "ne zna kakva je presuda, ali sudeći po presudi Tihomiru Blaškiću očekuje da je osuđujuća u točkama koje ga terete zbog zatočenja civila".

Također smatra da bi dosuđena kazna trebala biti manja od Blaškićeve jer se kod Čerkeza radi o zatočenju na tri lokacije, dok je kod Blaškića bio veći broj lokacija, uz utvrđenu odgovornost za korištenje dijela zatočenih kao "živog štita".

Čerkez je, po riječima odvjetnika, u četvrtak prebačen u glavnu zgradu pritvora ICTY-a u Scheveningenu kako bi bio obaviješten o odluci žalbenog vijeća.

(Hina) xps ydv

Pročitajte više