Kraj pakta koji je čuvao svijet od nuklearnog rata. Rusija razvija moćno oružje

Foto: Wikipedia/FAH/EPA/Index

RUSIJA planira razviti novi raketni sustav nakon što su i SAD i Rusija najavili napuštanje sporazuma o ograničavanju nuklearnog oružja iz 1987. godine, piše BBC.

Podsjetimo, Sporazum o nuklearnom naoružanju (INF) potpisan je krajem hladnog rata, a on je SAD i Rusiju ograničavao u proizvodnji nuklearnog oružja srednjeg dometa.

>> Do danas smo bili barem donekle zaštićeni od nuklearnog rata. Više nismo

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Rusija suspendirati sporazum o ograničavanju nuklearnog oružja srednjeg dometa zaključen za vrijeme hladnog rata sa SAD-om, nakon što je Washington objavio da će se povući iz tog sporazuma, optužujući Moskvu za narušavanje odredbi.

Putin je rekao da bi kao odgovor na američko povlačenje Rusija trebala početi razvijati nove projektile.

To je danas potvrdio i ruski ministar obrane Sergei Shoigu koji je rekao kako bi novi raketni sustav mogao biti gotov u roku od dvije godine.

Što planiraju?

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da SAD već krši odredbe sporazuma jer rade na raketama koje se nalaze na kopnu, a koje imaju domet od preko 500 kilometara, što je, kako je kazao Shoigu, izvan ugovorenih ograničenja.

"U takvoj situaciji ruski predsjednik ministarstvu obrane kazao je da poduzmu iste mjere", rekao je.

SAD još nije odgovorio na ove najave iz Rusije. Iz izvora bliskih Donaldu Trumpu prošli je tjedan još demantirano kako testiranje i razvijanje raketa koje se kose sa sporazumom nije u planu.

Današnja najava Rusije samo je nastavak sukoba između Moskve i Washingtona koja bi mogla, boje se mnogi, dovesti do nove utrke u naoružanju.

SAD najavio napuštanje sporazuma, Rusija odmah uzvratila

SAD je prvi kazao kako je spreman napustiti pakt, a Rusija je odmah uzvratila.

"Američki partneri proglasili su povlačenje iz sporazuma, stoga se povlačimo i mi", rekao je Putin na sastanku s ministrom vanjskih poslova i ministrom obrane prije nekoliko dana.

Sjedinjene Države najavile su u petak da će se povući iz Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) tijekom sljedećih šest mjeseci ako Moskva ne prestane kršiti dogovor sklopljen 1987. godine.

"Sjedinjene Države sutra će ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest mjeseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum", kazao je Trump.

Zašto je Trump odlučio napustiti sporazum?

Sporazum INF, koji su 1987. godine potpisali SAD i tadašnji SSSR, uključuje krstareće rakete srednjeg dometa s nuklearnim naoružanjem koje mogu letjeti gotovo 500 do 5000 kilometara, što ih čini prijetnjom Europi.

Naime, kasnih sedamdesetih Rusija je razvila rakete SS-20 s nuklearnim glavama koje su predstavljale prijetnju zapadnoj Europi, što je izazvalo zabrinutost u brojnim zemljama članicama NATO-a. SAD je na to odgovorio razvijajući svoje nuklearno oružje u brojnim europskim zemljama. No nakon ovog sporazuma oružje i jedne i druge strane je uklonjeno i uništeno.

Trumpova administracija sada smatra da novi raketni sustav koji je razvila Moskva, pod nazivom Novator 9M729, a koji NATO označava kao SSC-8, nije u skladu sa sporazumom INF.

Prošlog prosinca Pompeo je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu dao rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa. No Rusi inzistiraju na tome da domet nove rakete nije veći od 500 kilometara, kako tvrdi SAD, odnosno da je u skladu s INF-om. Washington su optužili da izmišlja lažni izgovor kako bi se SAD povukao iz sporazuma jer i sam želi razviti nove rakete.

Amerikanci kažu da imaju jake dokaze, prikupljene tijekom niza godina, da je Rusija razvila i pozicionirala rakete koje su zabranjene sporazumom INF. To nije problem koji je nastao tijekom Trumpove administracije jer je i Barack Obama bio zabrinut ruskim potezima. 

Dokazi o ruskom nedozvoljenom naoružanju predočeni su i NATO saveznicima koji su poduprli SAD. No mnogi od njih privatno nisu zadovoljni što se SAD povlači iz sporazuma te bi im bilo draže da se nastojalo doći do dogovora s Rusima.

Rusi imaju svoje argumente

S druge strane, Moskva ima svoje argumente. Prigovara kako bi rakete koje su razvijene u Rumunjskoj i uskoro u Poljskoj također mogle predstavljati kršenje sporazuma INF ako bi im se promijenile bojne glave.

No te optužbe, koje se odnose na budućnost, vrlo su različite od onoga za što Rusiju optužuje SAD.

Prema nekim anonimnim izvještajima američkih službenika, Rusi su već razvili oko sto novih raketa.

Ovo su tri Putinova oružja za koja Amerikanci nemaju obranu

Pročitajte više