Kraj suđenja bivšim čelnicima Herceg-Bosne: Tuđman je bio na čelu zločinačkog pothvata

U BIH medije je procurila informacija da Haško tužiteljstvo za šest bosanskohercegovačkih Hrvata traži kaznu od ukupno 240 godina zatvora.

Optužnica obuhvaća bivše čelnike Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Čorića, Berislava Pušića i Brunu Stojića.

Za Prlića, Praljka i Petkovića se predlaže kazna od 45 godina zatvora, Čorića 35 godina, a Pušića 25. Bivše čelnike Herceg-Bosne se između ostalog tereti i za protjerivanje te ubijanje muslimana tijekom 1993. godine.

Haško tužiteljstvo danas je započelo s iznošenjem završnih riječi, a tužitelj Kenneth Scott ocijenio je kako su navedeni zločini posljedica udruženog zločinačkog pothvata s ciljem osnivanja velike Hrvatske te etničkog čišćenja Herceg-Bosne od nehrvata.

Scott je kazao kako se radilo o projektu hrvatskog državnog vrha na čelu s Franjom Tuđmanom čiji su arhitekti i izvršitelji bili optužena šestorka. Pozivao se pri tom na izjave hrvatskih, stranih i bosanskohercegovačkih dužnosnika koja su dali u javnosti, na transkripte iz Ureda predsjednika, svjedoke bivšeg hrvatskog premijera Josipa Manolića, bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha, bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića prema čijim je iskazima Tuđman bio opsjednut idejom da se obnovi Banovina s granicama iz 1939.  

Scott je citirao transkripte razgovora Prlića s Franjom Tuđmanom u kojima je Prlić potvrdio da je provodio politiku koju je Tuđman od njega tražio, a Praljak je potvrdio tužiteljima da je vodio politiku koja je bila paralelna s onom koju je vodila Hrvatska. Obrane su, kazao je, potvrdile da su strukture u Herceg-Bosni imale kontrolu nad HVO-om, a Prlić je potvrdio da je HVO odgovoran za zločine.

Pročitajte više