Kramarić i Buličić o sudjelovanju na konferenciji "Gradonačelnici svijeta"

Osječki gradonačelnik Zlatko Kramarić izvijestio je danas u Osijeku, a splitski Miroslav Buličić u Splitu, kako su protekloga tjedna u Jeruzalemu sudjelovali na tradicionalnoj konferenciji "Gradonačelnici svijeta", koja je ove godine okupila tridesetak gradonačelnika s nekoliko kontinenata.

Na konferenciji za novinare u osječkom Gradskom poglavarstvu Kramarić je kazao da je glavna tema ovogodišnje konferencije bila ulogu gradonačelnika u kriznim situacijama te da je na skupu iznio iskustva iz vremena agresije na Hrvatsku, uz poruke da i u kriznim situacijama treba očuvati zdrav razum, a konflikte nastojati rješavati političkim dijalogom.

Ocijenio je kako su glavne poruke skupa bile osuda nasilja i terorizma, a da je svoj boravak u Izraelu iskoristio i za pokušaj uspostave gospodarskih kontakata jer su neki izraelski ulagači zainteresirani za izgradnju sustava navodnjavanja u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Splita Miroslav Buličić je, u povodu sudjelovanja na konferenciji gradonačelnika svijeta koja je u Jeruzalemu održana od 9. do 15. svibnja na temu terorizma i kriznih situacija u gradovima, rekao kako je na tom skupu brojne gradonačelnike iz cijelog svijeta i svoje domaćine u Izraelu prije svega informirao o Splitu kao sigurnom gradu.

"Govorio sam o Splitu kao gradu koji i u samom ratnom vihoru nije bio ugrožen, već je bio u blizini nekih ratnih zbivanja. No, Split je za vrijeme rata podnio velik teret ekonomskih sankcija, a opteretio ga je i dolazak brojnih izbjeglica i prognanika iz BiH i ratom zahvaćenih područja Hrvatske, koji su zaposjeli sve hotele i slobodne kapacitete u gradu", prenio je Buličić što je rekao u Jeruzalemu.

I u to vrijeme Split je bio siguran grad i zato su izbjeglice hrlile u njega, a danas je sigurnost u njemu iznad prosjeka u Europi za svakog turista i gosta koji dođe u ovaj grad", izjavio je Buličić.

Skup su, uz gradsku upravu Jeruzalema organizirali izraelska ministarstva vanjskih poslova i turizma, Zaklada "Konrad Adenauer" te Američko-židovski kongres.

(Hina) xivuč/xmerc yvkn

Pročitajte više