Krema za sunčanje ulazi u krvotok nakon samo jednog dana uporabe

Foto: 123rf

NAKON samo jednog dana upotrebe, nekoliko uobičajenih sastojaka kreme za zaštitu od sunca ulazi u ljudski krvotok u dovoljno visokim razinama da je pokrenuta istraga američkih agencija, javlja CNN.

Prema preliminarnoj studiji koju je sproveo Centar za procjenu i istraživanje lijekova (CDER), koji je podružnica američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), koncentracija triju sastojaka kreme nastavlja rasti u krvi nakon svakodnevne uporabe, a u tijelu ostaje najmanje 24 sata nakon korištenja.

U krvotoku nakon dugotrajne primjene završava puno veća količina aktivnih sastojaka iz krema za zaštitu od sunčevih zraka nego što je propisano aktualnim smjernicama Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Sporna četiri sastojka

Istraživanje “Effect of Sunscreen Application Under Maximal Use Conditions on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients”, koje je ovog ponedjeljka objavljeno u medicinskom časopisu JAMA, pokazalo je kako bi proizvođači trebali dodatno istražiti četiri proučavane kemikalije: avobenzon, oksibenzon, ekamsulea i oktokrilen prije nego ih proglase "sigurnima i učinkovitima".

Kreme za sunčanje koje bi trebale zaštititi kožu i spriječiti nastanak opeklina od sunčevih zraka sadrže velike količine navedenih štetnih kemikalija, koje povećavaju rizik od razvoja raka i ostalih bolesti.

Pokazalo se da su koncentracije navedenih kemikalija daleko iznad razine od 0,5 nanograma po mililitru (ng/mL) kreme, zbog čega FDA traži dodatna ispitivanja sigurnosti.

Stručnjaci i dalje preporučuju korištenje krema za sunčanje, no smatraju kako bi bilo dobro uraditi dodatna istraživanja kako bi se utvrdila razina sigurnosti navedenih sastojaka.

Samo upozorenje

"Potrebno je provesti dodatne studije kako bi se procijenio ovaj nalaz i utvrdilo postoje li istinske medicinske implikacije zbog apsorpcije određenih sastojaka", rekao je dermatolog David Leffell iz medicinske škole Yale School of Medicine i glasnogovornik Američke akademije za dermatologiju.

"Nije nova vijest da se stvari koje stavljate na kožu apsorbiraju u tijelo", rekao je pravnik Scott Faber, potpredsjednik Radne skupine za zaštitu okoliša (EWG).

"Ovim istraživanjem FDA upozorava proizvođače krema za sunčanje da trebaju provesti detaljne studije kako bi istinski utvrdili je li navedena kemijska apsorpcija opasna po zdravlje korisnika", dodao je.

Danas se češće mažemo kremama za sunčanje

Prije smo mnogo manje koristili kreme za sunčanje te nije bilo puno razloga za zabrinutost zbog mogućeg utjecaja nekih sastojaka tih krema na naše zdravlje. No, u zadnjih dvadesetak godina, situacija se drastično promijenila.

"Kreme su se izvorno koristile u malim količinama, samo kako bi zaštitile od opeklina dok smo na odmoru“, rekao je ekolog i kemičar David Andrews iz EWG-a.

"Sada se često preporučuje njihova svakodnevna primjena, i to po cijelom tijelu. Stoga je FDA zatražila dodatno ispitivanje sigurnosti tih sastojaka“, dodao je.

Proizvođači se opiru ispitivanjima

Godinama se proizvođači krema za zaštitu od sunca odupiru zdravstvenom ispitivanju njihovih sastojaka, a sada FDA predlaže da se to konačno obavi kako bi se oni koji zadovoljavaju zadane kriterije održali na tržištu, kazao je Andrews.

Udruga trgovaca koja djeluje pod nazivom Personal Care Products Council upozorava na ograničenja takvog istraživanja te smatra da bi ono moglo još više zbuniti potrošače. 

Pročitajte više