Krenula isplata povrata poreza

POČETKOM ovog tjedna krenuo je povrat poreza na dohodak za 2010. godinu, a prvi su na red stigli porezni obveznici iz Područnog ureda Zagreb, obavijestilo je danas Ministarstvo financija. Od ponedjeljka se tako isplaćuje prvih 12,47 milijuna kuna za 8140 poreznih obveznika koji su prijavu predali u metropoli.

Iako zakonski rok za povrat poreza nije određen, u Ministarstvu kažu da ga nastoje isplatiti u godinu dana, a brže će stići onima koji su predali svu potrebnu dokumentaciju i onima čiji poslodavci uredno podmiruju doprinose.

Ove će se godine isplatiti oko 1,7 milijardi kuna preplaćenog poreza, što je oko 100 milijuna kuna manje nego u prošloj godini.

Građani su u godišnjim prijavama za 2010. zadnji put prijavljivali porezne olakšice za uplaćene premije osiguranja, zdravstvene usluge i stambene potrebe, ali u upola manjem iznosu nego dotad. Umjesto do 12 tisuća kuna priznavala se olakšica do šest tisuća kuna i to samo za uplate izvršene do 30. lipnja 2010.

"Kako se porezne prijave obrađuju, tako se isplaćuju povrati preplaćenog poreza, što znači da se i ove godine očekuje uobičajena dinamika obrade i verifikacije poreznih prijava", poručili su iz Ministarstva financija.

Pročitajte više