Macan za Index: Trumpov govor je šablonski populizam na kvadrat, pun frazetina, ali to je Trump

Foto: Screenshot Youtube/Index

DONALD Trump je upravo postao američki predsjednik. Održao je i prvi predsjednički govor nakon inauguracije, a za komentar Trumpovog govora, upitali smo Krešimira Macana, utemeljitelja jedne od prvih agencija fokusiranih na politički marketing i istaknutog PR stručnjaka.
 

Potvrdio teze iz kampanje

Rekao nam je kako je Trump potvrdio sve svoje teze iz kampanje i zapravo se obraćao svojim biračima.

"Sve je poručio glavnom izjavom govora - kupuj američko i zapošljavaj američko", kaže Macan.

"Poručio je kako namjerava slijediti dva jednostavna pravila, cilj je vratiti nadu Amerikancima, srednjoj klasi koja je osiromašena. Ovim govorom je pogodio srce svakog svog birača", dodaje Macan.

Također, rekao nam je i da je Trump, po pitanju stranaca, jasno izjavio kako će raditi na starim savezništvima i sklapati nova: "Vrlo jasno govori, on podrazumijeva da će u pregovorima braniti američke interese i da to očekuje od drugih, da također brane svoje interese".

Populizam na kvadrat

PR stručnjak nam je izjavio kako je Trump, ako je istina da je sam napisao svoj govor, onda učinio da to bude baš trumpovski govor: "Govor koji je jednostavan, kojega svi razumiju, u kojemu je on zvijezda za svoju publiku."

"Naravno, govor je potpuno izolacionistički, vrlo jednostavan, čisti populizam, populizam na kvadrat. Sve je šablonski i puno frazetina, ali to je Trump", rekao je Macan.

Kad smo ga upitali, misli li stvarno sve što je izgovorio, Macan nam je rekao:

"Mislim da da, on to doslovce misli, samo je pitanje što će ostatak svijeta reći na to jer svijet danas drukčije funkcionira. Čekajmo da vidimo kako će se sve ovo provesti u praksi."

Pročitajte više