Kriptoindustrija američkom Kongresu: Pojasnite regulaciju ili odlazimo iz SAD-a

Foto: EPA

ČELNICI industrije kriptovaluta, predstavnici Wall Streeta i ulagačke tvrtke sastali su se u utorak u Washingtonu te zatražili više jasnoće oko postojećih propisa jer trenutni dovode do nejasnoća i ograničavaju posao.

Ako tvrtke ne dobiju bolje smjernice o zakonskim ograničenjima, više sudionika je upozorilo da će posao pobjeći preko oceana, ostavljajući SAD bez potencijalno profitabilnog blockchain biznisa, prenio je CNBC.

"Taj biznis raste u svijetu, ali još uvijek ima vremena i prilike da SAD bude vođa", izjavio je Joyce Lai, odvjetnik blockchain softverske tvrtke Consensys.

Više od 50 sudionika iz industrije okupilo se na Capitol Hillu na okruglom stolu, u organizaciji republikanca Warrena Davidsona, predstavnik države Ohio koji se priprema za uskoro predstavljanje zakona o tom problemu. Iako su brojni sudionici bili iz različitih branši vezanih za kriptoindustriju, nikoga nije bilo iz anti-institucionalnih skupina popularnih u oblasti kriptovaluta. Nije bilo ni maloprodajnih ulagača koji su kupili bitcoin kao spekulativni ulog.

Umjesto toga, stručnjaci iz tvrtki Fidelity, Nasdaq, State Street, Andreessen Horowitz i Američke gospodarske komore napunili su sobu u Kongresnoj knjižnici. Tamo su jasno naglasili koji su problemi u kriptoindustriji.

"Svi bismo željeli pošteno i uredno tržište, želimo sve iste stvari kao i regulatori. Ne mora se reguliranje tržišta učiniti na isti način na koji se to učinilo u prošlosti, i mi moramo biti otvoreni za to", rekao je Mike Lempres, glavni savjetnik pravnih i sigurnosnih rizika u Coinbaseu.


Kongres mora utjecati zakonodavstvom na Komisiju

Iz industrije su dolazile opetovane pritužbe na namjeru da pri regulaciji tržišta kriptovaluta zakonodavci primjene zakon o vrijednosnicama star 72 godine. Američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) koristi se tzv. "Howey testom" iz odluke Vrhovnog suda iz 1946. godine - je li se transakcija može smatrati investicijskim ugovorom - kako bi odredila je li kriptovaluta vrijednosnica. 

Predsjednik SEC-a Jay Clayton jasno je naglasio da on ne namjerava promijeniti zakone za kriptoposlovanje.

S druge strane, Carla Carriveau, viša regulatorna savjetnica u kriptofinancijskoj tvrtki Circle koja je radila u SEC-u više od desetljeća, izjavila je kako bi agencija mogla razjasniti postojeće zakone i napraviti izuzetke, no i da bi Kongres trebao povući poteze kako bi na to utjecao.

"Kongres mora djelovati jer iz SEC-a su rekli već ono što oni smatraju ispravnim i već napravili ono što su mislili da trebaju učiniti", rekla je Carriveau.

Na sastanku je grupa predstavnika kriptoindustrije navela niz primjera tvrtki koje su pokušavale tumačiti jesu li njihove početne ponude novca (ICO) usklađene sa zakonodavstvom i regulatornom Komisijom. Mnogi su potom ustvrdili da bi trebali biti oslobođeni zakona o vrijednosnim papirima, a umjesto toga da se smatraju robom reguliranom CFTC-om (Komisija za trgovanje robom). SEC naime još uvijek tretira sve početne ponude novčića, osim etereuma i bitcoina, kao vrijednosnice.

Sudionici diskusije spomenuli su "efekt hlađenja" američke inovativnosti koji može stvoriti nesigurnost, ako se tvrtke boje pogrešno protumačenih zakona.

"Ako pravila nisu jasna, nepisana ili nepoznata, nije prikladno kazniti ljude za njihovu pogrešnu primjenu", rekao je David Forman, glavni pravni savjetnik u Fidelity Investmentsu.

SEC je uništio one koji su napravili poteze koje Komisija smatra pogrešnim. Zaštita potrošača je u fokusu agencije, no dok su neke početne ponude kriptovaluta dokazane kao prijevare, druge su kažnjene zbog manje ozbiljnih kršenja zakona, kao što je neregistriranje u agenciji.

Najmanje polovica sudionika okruglog stola je spomenula da ako se SAD previše okomi na njih, ili ne pruži jasniju regulaciju, tvrtke će se okrenuti inozemstvu i  zakonodavstvima koja podupiru kriptoposlovanje.
 

Pročitajte više