Kritike navodnog stvaranja osovine Zagreb-Podgorica

UČESTALI kontakti između službene Podgorice i Zagreba u zadnje vrijeme, a posebice posjet crnogorskog ministra vanjskih poslova Miodraga Vlahovića Zagrebu i njegov razgovor s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem od kojega je zatražio pomoć za ostvarenje projekta crnogorske neovisnosti, otvorili su pitanje je li na pomolu zaista stvaranje osovine između Zagreba i Podgorice, pišu u utorak beogradske "Večernje novosti".

Predsjednik crnogorske oporbene Narodne stranke Dragan Šoć izjavio je za taj list da "odavno nema dilema da je približavanje službene Podgorice i Zagreba logičan proizvod jedne antisrpske histerije koja je već očita kod aktualne vlasti", te se osvrće na izjavu hrvatskog predsjednika da Hrvatska i Crna Gora nisu ratovale.

"Ako nije bilo rata između Crne Gore i Hrvatske, onda je otvoreno pitanje kome se i zašto ispričavao Milo Đukanović, a opet, kad imamo u vidu tu ispriku, ne možemo zaboraviti da je Đukanović svojedobno poručio da je pitanje tko će se kome ispričavati. Dakle, superiornost s kojom Mesić nastupa je isključivo proizvod inferiornosti službene Podgorice i jedne inteligentne pozicije Hrvatske, koja sitnim ustupcima želi zadobiti krupnije pobjede u budućnosti", kazao je Šoć za "Večernje novosti".

Da je "na sceni stvaranje osovine Tirana-Podgorica-Zagreb" misli i potpredsjednik, također oporbene, crnogorske Demokratske srpske stranke Ranko Kadić, koji kaže da je izjava hrvatskog predsjednika "dio zajedničke strategije, čiji je jedan od ideologa upravo Jevrem Brković". On dodaje da je "riječ o istom onom Jevremu koji je devedesetih bio glavni propagator Franje Tuđmana i njegove politike..."

"Vlast u Podgorici pokušava kršiti Ustavnu povelju SCG i crnogorski Ustav, kao i dokumente međunarodne zajednice, što nije korektno ni pošteno. Vlahović i družina pokušavaju preko raznih lobija dobiti podršku za samostalnu Crnu Goru", kazao je istom listu Zoran Žižić, potpredsjednik Srpske narodne stranke, koji je 2001. godine bio predsjednik vlade SRJ, ali je dao ostavku nakon što je tadašnja Skupština SRJ usvojila Zakon o suradnji s Haškim tribunalom.

Sve tri stranke su oporbene u Crnoj Gori, te se sve protive zauzimanju vladajuće Demokratske partije socijalista crnogorskog premijera Mila Đukanovića i Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića za samostalnu Crnu Goru.

Pročitajte više