Kriza proračuna u SAD-u: Ako se ne izglasa do ponoći, državna uprava prekida s radom!

DOGOVOR o proračunu SAD-a za ovu fiskalnu godinu, usprkos cijelonoćnim pregovorima, još nije postignut.

Republikanci koji imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa odbijaju izglasati Obamin prijedlog proračuna. Predsjednik Barack Obama izjavio je da je postignut progres u pregovoru s predstavnicima američkoga Kongresa, ali se još uvijek suzdržava od optimizma.

Ako se suprotstavljene političke strane ne dogovore do ponoći, zaustavit će se rad gotovo svih državnih institucija. U tom slučaju bi oko 800.000 vladinih zaposlenika ostalo bez plaće, prekinuli bi se vladini poticaji te zatvorili nacionalni parkovi i ostale ustanove koje država podupire.

Izglasan privremeni proračun za tjedan dana, Obama najavio veto

Zastupnici su se sinoć ipak uspjeli složiti oko privremenog proračuna koji se odnosi na financiranje državne uprave u idućih tjedan dana i vojske do kraja godine.

Republikanci zahtijevaju veće proračunske rezove nego što demokrati žele provesti. Traže da proračunski troškovi budu 61 milijardu dolara manji nego lanjski, a demokrati su spremni srezati proračun za 33 milijarde.

Predstavnik Predstavničkog doma John Boehner i predstavnik ukupne senatske većine Harry Reid su dugo raspravljali iza zatvorenih vrata, ali bez uspjeha.

"Nismo se dogovorili oko brojke, niti oko političkih tema. Radimo na tome da postignemo dogovor, ali još nismo uspjeli", rekao je Boehner nakon sastanka.

Dogovor do ponoći sve manje vjerojatan


Ako se predstavnici i uspiju dogovoriti, mogućnost da će rezultat dogovora stići zapisati te poslati na glasanje prije ponoći sve je manji. Zbog toga je i izglasan privremeni proračun. Međutim, američki predsjednik namjerava uložiti veto na tu mjeru jer tvrdi da "odvlači pozornost od stvarnoga problema, a to je razumni kompromis za financiranje ostatka ove fiskalne godine".

Ovakva situacija posljednji se put dogodila 1995. godine kada se predsjednik Bill Clinton i republikanci, koji su imali većinu u oba doma Kongresa, nisu mogli usuglasiti oko proračuna pa je došlo do prekida rada državne uprave od 20 dana.

Pročitajte više