Kriza u Sjevernoj Irskoj zbog spora oko oružja IRA-e

BRITANIJA i IRA našle su se pod pojačanim pritiskom u srijedu da objave pojedinosti posljednjeg čina razoružanja te oružane skupine.

Sjevernoirski protestantski čelnik David Trimble otputovao je u London na razgovore s britanskim ministrima dan nakon što je odbacio navodno najveće dosadašnje razoružavanje IRA-e, nazvavši ga previše tajnim.

Trimble se nakratko sastao s Gerryjem Adamsom, čelnikom Sinn Feina, u utorak kasno navečer, ali su analitičari izjavili da će biti teško prevladati jaz.

Britanija je priopćila u utorak da će se izbori u Sjevernoj Irskoj održati 26. studenoga. Nakon toga je IRA objavila priopćenje u kojem navodi da je stavila znatnu količinu oružja "izvan upotrebe".

John de Chastelain, umirovljeni kanadski general zadužen za nadgledanje razoružavanja IRA-e, potvrdio je da su uništene automatske strojnice, eksploziv i drugo oružje.

Međutim, unatoč tome što je general rekao da se ovaj put radi o većoj količini oružja nego što je bilo u prijašnja dva navrata IRA-inog razoružanja, on nije naveo potankosti i njegovo su izvješće odbacili Trimbleovi probritanski unionisti kao previše tajno.

Sinn Fein je zatražio u srijedu da britanski premijer Tony Blair pruži jamstva o razoružavanju IRA-e kako bi se postigao kompromis između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj radi ponovnog pokretanja mirovnog procesa.

Pročitajte više