Krokodil se vratio u Zimbabve

Foto: Hina

BIVŠI potpredsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa, koji bi trebao naslijediti Roberta Mugabea na mjestu predsjednika, vratio se u svoju zemlju, rekao je njegov osobni savjetnik.

Mnangagwa, koji je bio u izgnanstvu otkad ga je Mugabe smijenio početkom studenoga, "susreo se s političkim uredom Zanu-PF-a u zračnoj bazi Manyame" u Harareu, rekao je Larry Mavhima.

Prisega za predsjednika

"Njegova prisega predviđena je za petak".

Mangagwa će u petak prisegnuti za novog predsjednika države, nakon ostavke Mugabea koji je na vlasti bio gotovo četiri desetljeća.

Smjena potpredsjednika potaknula je vojsku da prisili Mugabea da se povuče.

On je nakon tjedan dana to napokon i učinio, nakon što je parlament započeo proces njegova opoziva, jedini zakonit način da ga se prisili da ode.

Velik dio javnost ga ne voli

Zvan Krokodil, Mnangagwa je u utorak u poruci iz svojeg skloništa poručio narodu da se ujedini kako bi zajedno obnovili zemlju.

Ako zaustavi gospodarsko nazadovanje zemlje, provede pravedne izbore sljedeće godine i vrati potporu Zapada, nova ulaganja mogla bi poteći.

No neki sumnjaju u to da je on za to sposoban, a velik dio javnosti ga ne voli jer je, kao i Mugabe, sudjelovao u represiji.
 

Pročitajte više