Krokodil bi sutra trebao biti imenovan privremenim predsjednikom Zimbabvea

Krokodil bi sutra trebao biti imenovan privremenim predsjednikom Zimbabvea

Foto: Hina

BIVŠI zimbabveanski potpredsjednik Emmerson Mnangagwa treba sutra biti imenovan privremenim predsjednikom, nakon ostavke Roberta Mugabea, rekao je glasnogovornik stranke ZANU-PF, na vlasti u toj zemlji.

"Bivši potpredsjednik Mnangagwa treba sutra prisegnuti na predsjedničku dužnost na 90 dana", rekao je Simon Khaya-Moyo.

Još u inozemstvu

Mugabe je smijenio Mnangagwu s njegovog mjesta potpredsjednika 6. studenoga. U nedjelju, ZANU-PF ga je imenovala predsjednikom stranke, gdje je naslijedio Mugabea.

Emmerson Mnangagwa se još uvijek nalazi u inozemstvu i trebao bi se u roku od 24 sata vratiti u Zimbabve, pojasnio je Khaya-Moyo.

Robert Mugabe je objavio da podnosi ostavku nakon 37 godina na vlasti, kratko vrijeme nakon što je parlament započeo postupak njegove smjene.

On se tjedan dana nastojao održati na vlasti nakon što je vojska preuzela upravu nad zemljom, a njegova ga stranka ZANU-PF isključila iz svojih redova i također zatražila da napusti predsjednički položaj.

Krokodil


Kada je predsjednik parlamenta Jacob Mudenda objavio Mugabeovu ostavku i prekid postupka smjene na zajedničkoj sjednici parlamenta zastupnici su počeli bučno slaviti.

Vojnici su prošlu srijedu preuzeli vlast, prosvjedujući protiv predsjednikove odluke da smijeni potpredsjednika Mnangagwu, favorita ZANU-PF-a za Mugabeovog nasljednika, koji je zbog svoje žestoke naravi poznat pod nadimkom Krokodil.

Nakon smjene potonjeg, izglede da naslijedi Mugabea imala je njegova neukrotiva i rastrošna supruga Grace, što glavni vojni stožer nije želio prihvatiti.

"Najveća moguća suzdržanost"


Vojska je pozvala stanovnike na "najveću moguću suzdržanost" i na "poštovanje zakona", nakon što je Mugabeova ostavka izazvala oduševljenje diljem zemlje.

"S obzirom na zadnje događaje u zemlji, snage obrane i sigurnosti žele pozvati sve Zimbabveance svih političkih boja da budu suzdržani i u cijelosti poštuju zakon i poredak", rekao je zapovjednik glavnog vojnog stožera Constantino Chiwenga novinarima u Harareu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara