Kronologija nastojanja Ujedinjenih naroda da razoruža Irak

NASTOJANJE Ujedinjenih naroda da razoružaju Irak od oružja masovnog uništavanja datira još od završetka Zaljevskog rata, a najvjerojatnije će završiti vojnom akcijom Sjedinjenih Država koje namjeravaju razoružati Irak i ukloniti s vlasti režim Saddama Husseina.

Slijede najvažniji datumi odnosa Ujedinjenih naroda i Iraka i akcija UN-ovih inspektora oružja.

1991:

24. veljače - Okončan Zaljevski rat nakon oslobođenja Kuvajta. Irak pristao prekinuti razvoj oružja masovnog uništavanja i prihvatiti inspekcije UN-a.

11. veljače - Ujedinjeni narodi proglašavaju prekid vatre nakon što je Irak prihvatio Rezoluciju 687 u kojoj se traži uklanjanje njegovog oružja masovnog uništavanja. Rezolucija formirala UN-ovo specijalno povjerenstvo (UNSCOM) čiji će inspektori nadzirati u Iraku uništenje kemijskog i biološkog oružja. Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA) zadužena za atomsko oružje.

9. lipnja - UN-ovi inspektori započeli provjeru kemijskog oružja pod vodstvom predsjedatelja UNSCOM-a Rolfa Ekeusa.

1992:

19. ožujka - Irak objavio postojanje do tada neprijavljenih raketa i kemijskog oružja.

1994:

14. lipnja - UNSCOM objavio da je uništio iračke zalihe kemijskog oružja.

1995:

1. srpnja - Irak po prvi puta priznao da posjeduje biološko oružje.

8. kolovoza - Mozak iračkog programa oružja general Hussein Kamel Hassan prebjegao u Jordan. Irak predao UNSCOM-u dokumente i materijale koje je Hassan navodno skrivao.

1996:

svibanj/lipanj - UNSCOM nadzire uništavanje postrojenja za proizvodnju biološkog oružja al Hakam.

10. prosinca - UN otpočeo sporazum nafta-za-hranu kojim se Iraku dopušta prodaja nafte u vrijednosti od 2 milijarde dolara svakih pola godine kako bi mogao nabaviti elementarne potrepštine za svoje stanovništvo.

1997:

1. srpnja - Richard Butler zamjenjuje Ekeusa na mjestu šefa UNSCOM-a.

29. listopada - Američki članovi UN-ovih inspektora (UNSCOM) protjerani iz Iraka.

13. studenoga - Irak protjeruje inspektore oružja, ali im dopušta povratak nakon interevencije Rusije.



1998:

13. siječanj - Irak privremeno prekida suradnju prigovarajući da je među inspektorima UN-a nesrazmjerno mnogo Amerikanaca i Britanaca. Nakon tjedan dana inspektorima uskratio pristup predsjedničkim palačama.

23. veljače - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan osigurava punu suradnju Iraka i rad inspektora.

9. kolovoza - Inspektori prekidaju rad nakon što je Irak prekinuo suradnju s Ujedinjenim narodima.

31. listopada - Irak prekida suradnju s Posebnim povjerenstvom UN-a (UNSCOM), ali dopušta nastavak inspekcija nakon 14 dana.



16. prosinca - UNSCOM povlači sve svoje inspektore iz Iraka nakon što su zaključili da Irak ne surađuje u potpunosti.

17. prosinca - Sjedinjene Države i Velika Britanija započinju nekoliko dana zračnih udara.

1999:

30. lipnja - Richard Butler završio dvogodišnji mandat kao šef UN-ova specijalna povjerenstva (UNSCOM).

17. prosinca - Ujedinjeni narodi zamijenili UN-ovo specijalno poverenstvo s UN-ovim Povjerenstvom za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC).

Irak odbacio rezoluciju.

2000:

1. ožujka - Hans Blix postao šef UNMOVIC-a.

studeni - Irak odbacio nove prijedloge o inspekcijama oružja.

2001:

3. travnja - Irak priopćio da su sankcije UN-a prouzročile smrt 1.471.425 ljudi od 1990.

2002:

30. siječnja - Američki predsjednik George W. Bush nazvao Irak, Iran i Sjevernu Koreju "osovinom zla" jer rade na proizvodnji oružja masovnog uništavanja.

1. kolovoza - Iračka vlada u pismu poziva glavnog tajnika UN-a Kofija Annana i Hansa Blixa u Bagdad na razgovore o razoružanju.



6. kolovoza - Annan u pismu iračkom vodstvu kaže da je prijedlog u suprotnosti s UN-ovim rezolucijama i traži da Irak prihvati inspekcije.

12. rujna - Pokušavajući stvoriti svjetsku koaliciju za akciju protiv Iraka predsjednik Bush nastoji dobiti novu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, ali ne postavlja rokove za povratak inspektora UN-a u Irak.

Bush poručuje Ujedinjenim narodima da trebaju osloboditi svijet iračkog oružja masovnog uništavanja ili pustiti SAD da to učini.

16. rujna - Irak bezuvjetno prihvaća povratak UN-ovih inspektora oružja.

8. studenoga - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno prihvaća Rezoluciju 1441 kojom Iraku daje posljednju šansu da ukloni oružje masovnog uništavanja ili se suoči s "ozbiljnim posljedicama".

13. studenoga - Irak bezuvjetno prihvaća Rezoluciju 1441.

27. studenoga - Inspektori UN-a dovršili svoju prvu misiju u Iraku nakon četiri godine.

7. prosinca - Irak predao UN-u 12.000 stranica izjave o svojem oružju masovnog uništavanja.

19. prosinca američki veleposlanik pri UN-u John Negroponte kazao da praznine u iračkoj izjavi o oružju predstavljaju "materijalno kršenje" Rezolucije 1441.



2003:

9. siječnja - Glavni inspektor UN-a Hans Blix u izvješću Vijeću sigurnosti rekao da inspektori nisu pronašli u Iraku odlučujući dokaz za nepoštivanje zahtjeva UN-a, ali da Bagdad nije odgovorio na niz ključnih pitanja o svojim programa razvitka oružja.

27. siječnja - Blix i čelnik UN-ove organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei u izvješću Vijeću sigurnosti naglasili praznine u informaciji o oružju koju je dao Irak. Blix ipak rekao da ne može zaključiti kako Irak posjeduje zabranjeno oružje.

28. siječnja - Predsjednik Bush u svojem govoru o stanju nacije rekao kako je spreman upotrijebiti silu protiv Iraka koji je pokazao prijezir prema UN-u.

31. siječnja - Bush se susreo s britanskim premijerom Tonyjem Blairom koji inzistira na novoj rezoluciji UN-a koja će odobriti uporabu sile u Iraku.

5. veljače - Američki državni tajnik Colin Powell na posebnom zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a ponudio američke dokaze da Irak posjeduje i skriva oružje masovnog uništavanja i nastavlja njihovo razvijanje. Powell je rekao kako je Irak nastavio "materijalno kršiti" rezolucije UN-a.



10. veljače - Irak pristao prihvatiti zahtjev inspektora za preletima izviđačkih zrakopova U-2.

12. veljače - Stručnjaci koje su pozvali UN-ovi inspektori proglasili da iračke rakete al Samoud 2 imaju nedopušten domet.

24. veljače - Šef UN-ovih inspektora Hans Blix pripremajući izvješće iznio tridesetak neriješenih pitanja iračkog oružja.

- Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska predložile nacrt nove rezolucije UN-a u kojoj kažu da je Irak propustio svoju posljednju šansu da se razoruža i podsjećaju na "ozbiljne posljedice" iz rezolucije 1441. Rezolucija praktički odobrava vojnu akciju u Iraku.

- Francuska, Njemačka i Rusija predložile Vijeću sigurnosti "memorandum" u kojem kažu da nema opravdanja za uporabu sile u Iraku i pozvale na produljenje pooštrenih inspekcija.

28. veljače - Irak rekao da pristaje na zahtjev šefa Un-ovih inspektora Hansa Blixa da uništi rakete al Samoud 2.

1. ožujka - Irak uništio prve četiri rakete al Samoud 2.

7. ožujka - Blix u novom izvješću Vijeću sigurnosti kaže da je Irak pokazao napredak u razoružanju, ali i da još nije dao odgovore na ključna pitanja svojeg kemijskog i biološkog oružja.

- Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska predstavile amandman na svoj nacrt rezolucije u kojem daju Iraku rok do 17. ožujka da se razoruža ili suoči s vojnom akcijom.

- Francuska odbacila postavljanje ultimatuma Iraku da se razoruža do 17. ožujka.

13. ožujka - Vijeće sigurnosti održalo sjednicu na kojoj se pokazalo da Sjedinjene Države nemaju više od šest glasova za svoju rezoluciju, a Francuska je zaprijetila vetom zaustaviti bilo kakvu rezoluciju koja odobrava uporabu sile u Iraku.

15. ožujka - Francuska, Rusija i Njemačka u zajedničkoj izjavi upozoravaju da nema opravdanja za rat protiv Iraka i traže sastanak Vijeća sigurnosti radi razgovora o "realističnom" roku koji bi se iračkom predsjedniku Saddamu Husseinu pružio za razoružanje.

16. ožujka - Američki predsjednik George W. Bush, britanski premijer Tony Blair i španjolski premijer Jose Maria Aznar odlučili na sastanku na Azorima još jedan dan posvetiti diplomatskim naporima u Ujedinjenim narodima prije pokretanja vojne akcije na Irak.

- Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odlučilo 17. ožujka održati zatvorenu sjednicu na kojoj će razgovarati o francusko-njemačko-ruskoj izjavi o Iraku.

(Hina) sl sb

Pročitajte više