Krvava nedjelja u Iraku, broj mrtvih popeo se na 51

DANAŠNJI val napada diljem Iraka uzeo je 51 život, dok su pobunjenici minobacačkom paljbom granatirali bagdadsku Zelenu zonu, tjerajući osoblje američkog veleposlanstva na traženje utočišta u bunkerima, Javlja AFP.

Najsmrtonosniji od napada dogodio se u sjevernom gradu Mosulu, gdje je bombaš samoubojica usmrtio 12 iračkih vojnika i ranio njih 35.

Američka vojska za napad krivi Al-Qaidu, i zajedno s iračkom vojskom krenula je u veliku ofenzivu protiv Al-Qaide u Mosulu.

Na jugu Bagdada naoružani napadači su iz tri automobila otvorili vatru na mnoštvo ljudi koji su se zatekli na tamošnjoj lokalnoj tržnici, te ubili sedam i ranili 16 osoba.

U još jednom napadu na iračku prijestolnicu, raketirana je stambena zgrada u kojoj je poginulo pet i ranjeno osam osoba, dok je blizu jedne autobusne stanice aktivirana eksplozivna naprava u automobilu ubila još pet i ranila još osam osoba.

Južno od Kirkuka, u naletu na cestovnu minu poginula su četiri pripadnika iračkog vojnog osoblja.

U međuvremenu američke su snage ubile 12 osoba u napadu na "mrežu bombaša samoubojica" u provinciji Diyala, sjeveroistočno od Bagdada.

U preostalim napadima koji su se dogodili danas u Iraku, četiri osobe su poginule u pucnjavi, a dvoje djece je poginulo u eksploziji bombe u Baqubi.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više