Krvavi sirijski "Veliki petak": Vojska pobila 27 prosvjednika

SIRIJSKE sigurnosne snage pobile su 27 prosvjednika diljem zemlje. Prosvjedi protiv vlade počeli su jutros nakon molitve.

Opozicijski vođa u Homsu potvrdio je smrt četvero prosvjednika, dok su sigurnosne snage ranile još njih 30-ak. Prosvjednici su iz glavne ulice bježali u one manje, okolne gdje su čekali da se situacija smiri. CNN piše da je jedan od očevidaca rekao da su snage ubile 41-godišnjeg prosvjednika kojega su upucali u vrat.

Od početka prosvjeda ubijeno najmanje 228 ljudi


Očevidac iz Doume je kazao da je ubijeno osam ljudi, a oko 25 ih je ranjeno kada su sigurnosne snage zapucale na nekoliko tisuća prosvjednika. Policija i vojska su prosvjednike gađali i sa snajperom koji je smješten na krov bolnice. Vladine pristaše su pucale na prosvjednike i u drugim sirijskim gradovima.

U Siriji se prosvjedi proteklih tjedana održavaju svaki dan, a intenziviraju se vikendima. Amnesty International je izvijestio da je od početka prosvjeda, sredinom ožujka, ubijeno najmanje 228 ljudi. Organizacije za ljudska prava stalno upozoravaju sirijsku vladu da u krvi ne guši mirne prosvjede.

Pročitajte više