Ksenofobija u porastu u Sloveniji

TRENDOVI porasta ksenofobije u Sloveniji su očiti, ocijenila je u utorak skupina slovenskih sociologa, te čuvar ljudskih prava ombudsman Matjaž Hanžek, na tribini koja je održana u zdanju nekadašnje sinagoge, pretvorene prije nekoliko godina u kulturni centar.

"Prema netoleranciji smo na žalost previše popustljivi. Netolerantne izjave političara donose im glasove na izborima. To znači da je ksenofobija socijalno poželjna, a to je najveći problem, a ne pojedini ispadi", rekao je među ostalim Hanžek, ilustrirajući to izjavama političara o Romima i tzv. neslovencima uoči lanjskih parlamentarnih izbora.

Hanžek je rekao da su neki političari koji su sada na vlasti ranije iz oporbe poticali nepovjerenje prema manjinskim skupinama, pri čemu je apostrofirao sadašnjeg premijera Janeza Janšu.

"Nova vlast se sada susreće sa svojim greškama", rekao je Hanžek. On je među ostalim ocijenio nezakonitim plan da se u Novom Mestu u jednoj osnovnoj školi učenici Romi odvoje od ostalih u posebne nastavne skupine.

Pročitajte više