KUČAN POZVAO NA SMIRIVANJE ODNOSA SLOVENIJE I HRVATSKE

Bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan pozvao je u subotu na smirivanje odnosa s Hrvatskom i za Slovenski radio izjavio da predizborno vrijeme nije pravi trenutak za rješavanje osjetljivih otvorenih pitanja s Hrvatskom.

Kučan vodi nestranačku udrugu "Forum 21" koja je u subotu održala savjetovanje o gospodarskom razvitku Slovenije a okupila se i u povodu parlamentarnih izbora što će se održati iduće nedjelje, 3. listopada.

Kučan je rekao da članovi "Foruma 21" podržavaju sadašnju koaliciju koju vodi premijer Anton Rop i da je ona zaslužila još jedan mandat jer je ispunila većinu ciljeva koje je postavila prije četiri godina iako je imala i svojih slabosti.

"Forum 21" je razmatrao strategiju gospodarskog razvitka o čemu je, kako je rečeno, potreban društveni konsenzus. Najavljeno je da će iduće godine jedna od tema "Foruma 21" biti slovensko-hrvatski odnosi.

Kučan je pozvao na smirivanje odnosa s Hrvatskom, rekavši da predizborno vrijeme nije pravi trenutak da se rješavaju osjetljiva otvorena pitanja i da će za to biti prilika nakon izbora.

Zamoljen da komentira reakciju premijera Ropa na granični incident, Kučan je bio rezerviran i rekao da svatko odgovara za svoje postupke i da za to mora snositi odgovornost.

Sastanku "Foruma 21" prisustvovao je i predsjednik Europskih socijaldemokrata (PES) Paul Nyrup Rasmussen. On je izjavio da je došao u Sloveniju da bi podržao Udruženu listu socijalnih demokrata (ZLSD) Boruta Pahora koja djeluje u toj europskoj stranačkoj grupaciji.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više