TERORISTIČKI NAPADI NA ŠRI LANKI

Kuharica, konobari, političari... Ovo su neke žrtve pokolja na Šri Lanki

Screenshot, foto: Facebook, Instagram, EPA

CIJELI svijet je u šoku nakon strašnih terorističkih napada na sam Uskrs na Šri Lanki. Bombaši samoubojice raznijeli su se u trima hotelima u središtu glavnog grada Colomba te u trima crkvama, bile su to simultane eksplozije. Nekoliko sati kasnije još su dvije eksplozije odjeknule, a jutros je stigla vijest kako je deaktivirana eksplozivna naprava kod tamošnjeg aerodroma.

Broj mrtvih porastao je na 290, dok je ranjenih oko 500.

Među poginulima su deseci stranaca - Britanci, Danci, Indijci, Japanci i Kinezi...

U trenu napada na Šri Lanki bilo je osmero hrvatskih turista, među njima i dvoje djece. Nitko od njih nije ozlijeđen.

Dio žrtava je identificiran, dok dio još uvijek nije.

Evo što se dosad zna o njima.

Shantha Mayadunne, poznata kuharica

Mayadunne je bila jedna od prvih identificiranih žrtava u jučerašnjem napadu. Njezina kćer na Facebook je objavila fotografiju zajedničkog obiteljskog doručka u hotelu Shangri-La netom prije eksplozije koja se tamo dogodila. Jedan od rođaka objavio je na Facebooku kasnije fotografiju te napisao kako su u napadu poginule Shantha i njena kćer.

Četiri konobara u Cinnamon Grand hotelu

Četiri člana osoblja u restoranu Taprobane Cinnamoon Grand hotela su također među žrtvama. Mediji navode kako se radi o konobarima. Objavljena su samo njihova imena: Shantha, Sanjeewani, Ibrahim i Nisthar.

Tri zaposlenika Shangri-la hotela

Na Facebook stranici Shangri-La hotela objavljeno je samo kako su tri njihova djelatnika poginula u napadu.

Djeca najbogatijeg Danca

Troje djece danskog milijardera Andersa Holcha Povlsena poginula su u napadu.

Oni su s majkom na Šri Lanki bili na uskrsnim praznicima.

Njihova imena i dob nisu objavljena.

Povlsen je naslijedio danski trgovački lanac Bestseller koji je procijenjen na oko 4,5 milijardi funti. On je i najveći dioničar u poznatoj online trgovini Asos te drugi najveći dioničar u njemačkoj online trgovini Zalando. 46-godišnji Povlsen sa šest godina mlađom suprugom ima četvero djece - Almu, Astrid, Agnes i Alfreda. Alma je prije par dana  na Instagramu objavila fotografiju dviju sestara i brata sa Šri Lanke.

Indijka Rasina

Kako javljaju lokalni mediji, među poginulima je 58-godišnja Rasina ili Razeena, rodom iz indijske Kerale, ali koja živi u Dubaiu. Sa suprugom je doputovala u Colombo, gdje se trebala susresti s rođacima. Njen suprug napustio je Colombo rano u nedjelju ujutro prije napada, a Rasina je trebala uloviti let kasnije tog dana.

Ubijena je netom nakon što se odjavila iz Shangri-La hotela. Par je imao sina i kćer koji su živjeli u Americi.

Pet indijskih političara

Skupina političara iz indijskog Bangalorea također je poginulo u Shangri-La hotelu. Njih pet ujutro je došlo na odmor u hotel i odmah krenulo na doručak. Tamo su ubijeni.

Dva turska inženjera

Kako je javila Anadolu agencija, među poginulima su dva turska inženjera, Serhan Selcuk Narici te Yigit Ali Cavus.

Narici se doselio u Colombo prije dvije godine. "Ujutro mi je u 5 preko WhatsAppa zaželio dobro jutro. Tad smo se zadnji put čuli", rekao je njegov otac.

"On je bio briljantno dijete. Govorio je dva jezika i diplomirao je s najvišim počastima", rekao je otac drugog poginulog, Cavusa.

BBC navodi kako im nije poznato gdje su se njih dvojica nalazila u trenutku eksplozije.

Dvoje Australaca

Australska vlada potvrdila je kako su među poginulima dva njihova državljana. Radi se o članovima iste obitelji koja je živjela na Šri Lanki.

Unuk političara iz Bangladeša

U napadu u jednom od hotela, ne navodi se u kojemu, poginuo je unuk jednog bangladeškog političara, a sin političara je ozlijeđen.

Avio tvrtka Saudijske Arabije traga za dva člana posade

Nacionalni avio prijevoznik Saudijske Arabije izvijestio je kako su dva člana njihove posade nestala u Colombu. Treći član posade, odnosno jedna stjuardesa hospitalizirana je u Colombu s lakšim ozljedama nastalima u napadu. Saudijski mediji javljaju kako su oni odsjeli u Cinnamon Grand hotelu.

RAZVOJ DOGAĐAJA SA ŠRI LANKE PRATITE NA INDEXU NA OVOM LINKU

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz teror na Šri Lanki instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Teror na Šri Lanki

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više