"Kurier": Sanader je za ubrzanje hrvatskog puta u EU

PRIBLIŽAVANJE Hrvatske Europskoj uniji i daljnji razvitak demokracije su prioriteti nove hrvatske Vlade, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za austrijski dnevni list "Kurier" u broju od nedjelje.

"Naš cilj nije samo dovesti Hrvatsku 2007. godine u EU nego ubrzati taj proces", kazao je Sanader. Hrvatski je premijer dodao da hrvatska vlada namjerava smanjiti stopu nezaposlenosti i vanjski dug.

Odgovarajući na upit o odnosima Hrvatske sa Srbijom Sanader je rekao: "Vrlo smo zainteresirani za normalizaciju odnosa sa Srbijom i dalje ćemo poduprijeti njezin put u EU. Ukinuća viza iz srpnja 2003. između dvije države i dalje ćemo zadržati, ali mora se pričekati da se vidi kako će se razvijati stanje u Srbiji."

Hrvatski premijer naglasio je da srpska manjina, kao i druge manjine u Hrvatskoj, predstavljaju bogatstvo a ne problem.

Austrijski list navodi u svom tekstu da je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader "studirao u Innsbrucku i govori tečno austrijski njemački".

"Kurier" u tekstu objavljenom pod naslovom "Cijenim Schuessla kao državnika" prenosi da Sanader austrijskog kancelara Wolfganga Schuessla cijeni kao "velikog europskog državnika".

"Pokazao je da svoju zemlju može dobro voditi. Reformirani HDZ je sestrinska stranka Narodne stranke Austrije (OEVP) i dijelimo iste vrijednosti. Mi smo konzervativna, kršćansko-socijalna stranka desnog centra", zaključio je premijer Sanader u razgovoru za austrijski dnevni list "Kurier".

Pročitajte više