Kurjak tvrdi da nikada nije manipulirao jajnim stanicama

ASIM KURJAK, bivši predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo zagrebačke bolnice Sveti duh priopćio je danas preko svog odvjetnika da nikada nije manipulirao jajnim stanicama za što je osumnjičen zajedno s još četiri osobe.

"U mojoj profesionalnoj karijeri nikada nisam uzeo jajnu stanicu, oplodio je i vratio zametak u maternicu. Dobro se zna da je to posao biologa", stoji u priopćenju koje je medijima putem odvjetnika Silvija Degena uputio Kurjak.

Kurjak nadalje tvrdi da nikoga nije tražio da to učini, te da to nije ni mogao jer, kako kaže, u medicini ne postoji zapovjedna odgovornost.

U nastavku priopćenja Kurjakov odvjetnik opovrgava da je ikad izjavio da jajna stanica nije dio ljudskog tijela. Kaže da je jajna stanica apsolutno dio ljudskog tijela, ali da to u Hrvatskoj nije zakonski regulirano. Stoga, izvodi zaključak da ako nije zakonom propisano ne može biti ni kazneno djelo.

Zagrebačka policija u srijedu je podnijela kaznene prijave protiv Kurjaka i još četiri osobe zbog manipulacija jajnim stanicama sedam pacijentica, a tužiteljstvo je danas od suda zatražilo provođenje istražnih radnji protiv njih.

Sumnjiči ih se da su počinili kaznena djela protiv zdravlja ljudi, odnosno nedozvoljeno presađivanje dijelova ljudskog tijela.

Pročitajte više