Kuščević kaže da "nitko nema pravo prozivati" Kordića. To je žešća glupost

Foto: Pixsell/Patrik Macek

“NE, u hrvatskom pravu ne postoji takav institut rehabilitacije”, izjavio nam je odvjetnik Branko Šerić kada smo mu pročitali izjavu ministra uprave Lovre Kuščevića, inače diplomiranog pravnika, koji je o ratnom zločincu Dariju Kordiću danas rekao: “U pravu postoji institut koji kaže da nakon proteka kazne što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga.”

Kordić je osuđen na 25 godina zatvora u Haagu, a taj sud ne predviđa rehabilitaciju

Kordić je, podsjetimo, u Haagu pravomoćno osuđen 2004. godine na 25 godina zatvora. Prema Šerićevu mišljenju, na presude Haškog suda ne treba primjenjivati hrvatske propise o rehabilitaciji – a po njima, ona za dugogodišnji zatvor iznosi 20 godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne. Haag, pak, ističe naš sugovornik, nije predviđao rehabilitaciju.

“Smatram da u takvom slučaju treba primjenjivati ono što je najpovoljnije za osuđenika, odnosno da nakon odsluženja kazne ne smije biti diskriminiran. No ne mislim da je protupravno spominjati činjenicu da je bio osuđen. Uostalom, Horvatinčić je prvi put osuđen za prometnu nesreću još u Jugoslaviji pa mu je i danas spočitavaju. I što sad?” pita i sebe i nas Šerić.

U napadu na Ahmiće masakrirano više od 100 bošnjačkih civila

Kordić je prvostupanjski osuđen na 25 godina zatvora 26. veljače 2001. godine, a drugostupanjsko je vijeće kaznu potvrdilo 17. prosinca 2004. godine. Sud ga smatra odgovornim za niz zlodjela, tj. za “protupravni napad na civile, civilne objekte, bezobzirno razaranje koje nije opravdano vojnom nuždom; pljačkanje javne ili privatne imovine; uništavanje ili hotimično oštećivanje vjerskih ili obrazovnih ustanova, hotimično lišavanje života; nečovječno postupanje; protupravno zatvaranje civila, progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi; ubojstvo; nehumana djela; zatvaranje”…

Haag je utvrdio kako je prisustvovao sastancima na kojima je odobren napad na Ahmiće počinjen 16. travnja 1992. godine kada je masakrirano više od 100 civila, Bošnjaka - među njima 32 žene i 11 djece - a sudjelovao je i u planiranju napada na druga područja Lašvanske doline čiji je cilj bio etničko čišćenje od Bošnjaka.

Uglavnom, napišemo li istinu da je Kordić pravomoćno osuđeni ratni zločinac, ne bismo trebali snositi posljedice. Kao ni ako napišemo da bi se Kuščević trebao bolje informirati o propisima.

Pročitajte više