Kusturica: Hitler je bio vrlo omiljen u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata

REŽISER, glazbenik, srpski nacionalist, dobitnik mnogih nagrada na području filmske umjetnosti Emir Kusturica, trenutno boravi na filmskom festivalu u Cannesu, gdje predstavlja svoj dokumentarac o proslavljenom, ali i kontroverznom argentinskom nogometašu Diegu Armandu Maradoni.

No, bolje je reći da predstavlja dokumentarac o sebi i Maradoni, jer se većina kritičara slaže da se Kusturica u filmu nije propustio staviti u svaki kadar u kojem je to bilo moguće. Ali, novi film na stranu, Kusturica se na festivalu, kojem je 2005. godine bio i predsjednik žirija, nije zaboravio osvrnuti na zabranu koju je sam izdao na distribuciju njegovih filmova u Hrvatskoj, i otkrio razlog tome.

"Uspoređivali su me s Hitlerom"

"U Hrvatskoj se, kad je rat završavao, raspravljalo treba li dopustiti prikazivanje mojih filmova. Jedan stručnjak, član vrlo desne stranke, rekao je tada da se i Hitlera moglo čitati, pa se valjda i mene može gledati. Ali nije rekao da je Hitler bio vrlo omiljen u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata", kazao je Kusturica.

Taj trostruki dobitnik Zlatne palme smatra kako je do njegove usporedbe s Hitlerom došlo "jer nije govorio to što se od njega očekuje, pa je odlučio ne uznemiravati hrvatsku publiku glupim hitlerovskim idejama i svojim filmovima".

Postavlja se i pitanje je li Emir "Nemanja" Kusturica malo omekšao u svojim krutim stavovima, kad se zna da njegov zadnji film u Srbiji nije bio prikazivan.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više