KUTLE I OSTALI ODBACILI OPTUŽBE O NEZAKONITOSTIMA U PRIVATIZACIJI "GRADSKOG PODRUMA"

Miroslav Kutle i šestoro suoptuženika za navodne nezakonitosti u privatizaciji poduzeća "Gradski podrum" izjavili su danas na početku suđenja na zagrebačkom Općinskom sudu da se ne osjećaju krivima i da nisu počinili djela za koja ih se tereti.

Tužiteljstvo u ovom postupku tvrdi da je Kutlina "Globus grupa" početkom 90-tih nezakonito stekla više od pola milijuna tadašnjih njemačkih maraka u dionicama "Gradskog podruma". Po drugoj točki optužnice, Fond za privatizaciju je oštećen za 460 tisuća maraka jer su se navedene dionice prepisivale po povlaštenoj cijeni.

Tužiteljstvo tvrdi da je Kutle u travnju 1992. potpisao ugovor o nabavci robe i opreme za "Gradski podrum". Ugovorom, koji je supotpisao direktor tog ugostiteljskog poduzeća Dragutin Mužinić, Kutlina se "Globus grupa" obvezala nabavljati opremu za "Gradski podrum".

Ugovorom o cesiji "Globus grupa" je preuzela i dugovanja "Gradskog podruma" prema drugim dobavljačima. U slučaju da ta tvrtka ne može plaćati nabavu robe "Globus grupi", ali i obveze prema drugim vjerovnicima, Kutlina grupacija se osigurala odredbom po kojoj je svoja potraživanja pretvarala u vlasnički udio.

Po tvrdnjama tužiteljstva, "Globus grupa" je tada počela dostavljati uvećane račune za dostavljenu robu. U tome su, tvrdi se u optužnici, bili upleteni Emilijo Žubrinić, Mario Stepinac i Nives Simeunović.

U optužnici se nadalje tvrdi da su neke tvrtke u dogovoru s Mužinićem, te rukovoditeljima "Gradskog podruma" Ilijom Milišićem i Mariom Piškurićem, naplaćivale neisporučenu robu i nepostojeće radove. Oni su optuženi da su ovjeravali račune iako su znali da su lažni.

Tužiteljstvo je na današnjem prvom ročištu predložilo kao svjedoke velik broj malih dioničara, na što su branitelji optuženika tražili da se precizira zašto su potrebni ti svjedoci. Tužiteljstvo, naime, tvrdi su neki od potpisa malih dioničara na kupoprodajnim ugovorima krivotvoreni, no nije točno navedeno koji su to dioničari.

Obrana je, pak, zatražila izuzeće zastupnika oštećenika Davora Begića jer je on, kako tvrdi jedan od branitelja optuženika, sam podnio kaznenu prijavu, a i moguć je svjedok u postupku. Sudac Siniša Pleše odbio je zahtjev za izuzećem Begića, dok će o zahtjevu za izuzećem knjigovodstvene vještakinje Mirte Tomljanović odlučiti naknadno. Kutlin branitelj podnio je taj zahtjev jer je Kutle protiv vještakinje podnio kaznenu prijavu zbog njezinog iskaza na suđenju u "slučaju Tisak" u kojem je Kutle također jedan od optuženika.

(Hina) yso xso

Pročitajte više