LABURISTI OSTVARILI LOŠ REZULTAT NA PRIJEVREMENIM IZBORIMA U DVA GRADA

Britanska vladajuća Laburistička stranka pretrpjela je teške gubitke na prijevremenim izborima održanim u Birminghamu i Leicesteru, gradovima s vrlo raznolikom etničkom strukturom stanovništva, pokazali su rezultati objavljeni u petak.

Ta su dva grada bila snažna laburistička uporišta na prošlim izborima, ali su birači očito kaznili politku premijera Tonyja Blaira prema Iraku. Čak su i neki laburistički dužnosnici priznali da je Irak bio presudni čimbenik u uspjehu izrazito proturatne Liberalno demokratske stranke koja je laburistima preotela zastupničko mjesto u Leicesteru, a vrlo je malo nedostajalo da to čini i u Birmingham.

Oporbena Konzervativna stranka, koja je na parlamentarnim izborima 2001. bila druga po osvojenim glasovima i također je sustavno zagovarala rat u Iraku, na ovim je prijevremenim izborima bila tek treća po uspješnosti, što su komentatori iz njezinih redova ocijenili ponižavajućim rezultatom.

Koliki je poraz laburista u izbornoj jedinici u južnom dijelu Leicesteru, u kojem muslimanska manjina čini oko 30 posto stanovništva, pokazuje podatak da je na prošlim izborima za tu jedinicu njihov kandidat pobijedio s golemih 13243 glasa prednosti pred prvim konkurentom, a u četvrtak je izabran kandidat liberalnih demokrata Parmjit Singh Gill, koji je od laburističkog kandidata dobio 1654 glasa više.

U Birmingham Hodge Hillu vladajuća je stranka uspjela zadržati zastupničko mjesto, ali jedva, jer je prednost od 11618 glasova s prošlih izbora srezana na tek 460, a laburistički kandidat Liam Byrne proglašen je pobjednikom tek nakon ponovljenog prebrojavanja glasova, provedenog na zahtjev liberalnih demokrata.

Laburistički čelnik John Reid priznao je da je Irak imao velikog utjecaja u ovakvom ishodu izbora.

"Ne poričem da u ovom rezultatu ima učinaka prosvjeda, niti poričem da moramo čuti što nam je poručeno", rekao je.

Prijevremeni izbori u Leicesteru i Birminghamu bili su prva prilika biračima da pokažu kakve su posljedice u srijedu objavljenog izvješća lorda Butlera o iračkom oružju za masovno uništenj,e koje je razotkrilo velike pogreške u obavještajnim podacima koji su doveli do rata u Iraku, ali i oslobodilo krivnje premijera Tonyja Blaira, ustvrdivši da nije odgovoran za propuste.

(Hina) xdam ydgk

Pročitajte više