Lambchop u Zagrebu održao koncert za pamćenje

Američka grupa Lambchop održala je u utorak navečer u Kinu SCa spektakularni koncert koji će, sudeći po obostranim reakcijama, podjednako pamtiti oduševljena zagrebačka publika i razgaljeni članovi benda.

Premda je Lambchop, nashvillski "americana" kolektiv koji zna brojati i po petnaestak članova, u Zagreb došao u "smanjenom" izdanju od "samo" osam glazbenika, zagrebačkoj publici pružio je maksimalan užitak u trajanju od čak dva i pol sata, uz dva neplanirano duga bisa.

Glavnina koncerta sastojala se od pjesama s dva nova, nedavno istovremeno objavljena albuma "Aw C'mon" i "No You C'mon", koje je kritika već proglasila njihovim ponajboljim ostvarenjima, ali nije izostao niti materijal s njihovih preostalih šest ploča, podjednako hvaljenih. Na podjednako euforičan prijam nailazile su nježne, tihe i spore pjesme, koje Wagner svojim baritonom pjeva na granici šapata, ali i brze, žestoke i bučne stvari.

Osebujna mješavina countryja, soula, jazza, indie-rocka i avangardnih zvukova toliko je ponijela zagrebačku publiku da je ovacijama ispraćala gotovo svaku pjesmu, što je ponukalo vođu Lambchopa Kurta Wagnera da je kroz smijeh pohvali. "Odlični ste. Čuo sam za vas. O vama se priča već godinama", rekao je Wagner, poznat kao povučena i suzdržana osoba. Odlična atmosfera u rasprodanom Kinu SC-a kulminirala je pred kraj koncerta kada je Wagner, koji je inače cijelo vrijeme svirao sjedeći, sišao s pozornice i počeo se pozdravljati s publikom, koja je već prije ustala sa svojih kino sjedala.

Lambchop su i na zagrebačkom koncertu pokazali da su jedan od najneobičnijih bendova proizašlih iz tzv. "americane" ili "alt-countryja", glazbenih stilova koje svakom novom pločom proširuju i obogaćuju stvarajući svoj prepoznatljiv muzički izričaj.

Prvi album "I Hope You're Sitting Down" izdali su 1994., a uslijedili su "How I Quit Smoking" (1996), Thriller (1997), zatim izvrsni "What Another Man Spills" (1998), pa najkomercijalniji "Nixon" (2000), da bi 2002. izašao "Is A Woman", introspektivni album zasnovan na zvuku klavira.

Lambchop su u Zagreb stigli u sklopu turneje kojom promoviraju već spomenute albume "Aw C'mon" i "No, You C'mon".

Zagreb je jedini grad u jugoistočnoj Europi koji se našao na itinereru Lambchopove turneje, a za njihov koncert zaslužni su organizatori iz vrlo aktivne Agencije SC i KSET-a, klub u koji često i rado navraća krema svjetske alternativne i americana glazbe.

(Hina) xln yln

Pročitajte više