Latinica: 91 posto gledatelja za Žužulovu smjenu

U HTV-ovoj emisiji Latinica emitiranoj u ponedjeljak govorilo se problemu korupcije u Hrvatskoj, a glavna tema bila je posljednja afera ministra vanjskih poslova Miomira Žužula. Svi gosti Latinice, osim gospodarstvenika Davora Šterna, nedvosmisleno su ustvrdili da je ministar u slučaju Imostroj bio u sukobu interesa.

U emisiji su gostovali ekonomist i publicist Duško Kalođera, novinar Jutarnjeg lista Hrvoje Appelt, psihologinja Mirjana Krizmanić, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak, gospodarstvenik Davor Štern, te bivši visokopozicionirani IDS-ovac Bruno Poropat.

Emisiju je započela reportaža o aferi Imostroj, u kojoj je jasno pokazano da je ministar Žužul po izbijanju afere u nekoliko navrata lagao javnosti o slučaju. Urednik i  voditelj emisije, Denis Latin, kazao je kako je u emisiju zvao ministra Žužula, kao i članove Vlade i HDZ-a, ali nitko od njih nije želio nastupiti u Latinici o korupciji.

Josip Kregar, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, je komentirajući slučaj Žužul u prilogu Latinice kazao kako je ministar pokazao veliku inteligenciju i političku snalažljivost. Žužul je, tvrdi Kregar, klasičan sukob interesa pretvorio u političko pitanje.

"Došlo je do zbunjivanja javnosti zbog velikog broja kontradiktornih izjava, a najvažniji dio svega je činjenica da je Žužul član Vlade koja je donosila odluku o otpisu duga Imostroju, a nije obavijestio Vladu da on tu ima osobni interes." - dodao je Kregar.

Bivši ministar gospodarstva, Davor Štern, jedini je barem donekle stao na stranu ministra Žužula, ustvrdivši da je za njega samo nalaz Državnog odvjetništva meritoran u tom slučaju, a Državno odvjetništvo ustvrdilo je da u Žužulovom postupanju u slučaju Imostroj nije bilo kaznene odgovornosti.

Psihologinja Mirjana Krizmanić odmah je odgovorila Šternu, kazavši kako možda nema kaznene odgovornosti, ali bi netko tko predstavlja Hrvatsku u pregovorima s EU morao biti i politički i moralno odgovoran, o čemu pak odlučuju Vlada i birači."

"Birači su u anketama već rekli da postoji odgovornost i da bi trebao otići. Bilo bi moralno od Žužula da sam sebe zapita štete li njegovi postupci Hrvatskoj." - dodala je Krizmanić.

Predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj, Munir Podumljak, podsjetio je i na ostale afere u koje je Žužul bio upleten. Iznošenje netočnih podataka u imovinskoj kartici, lobiranje za Bechtel, neplaćanje poreza i na koncu slučaj Imostroj, sve su to po Podumljakovom mišljenju i više nego dovoljni razlozi da Žužul zbog odgovornosti prema građanioma podnese ostavku. Podumljak je naveo i primjer nizozemske predstavnice u Europskoj komisiji, ujedno i zastupnice osam velikih tvrtki. Ona je odmah po stupanju na dužnost upozorena da će dobiti otkaz ukoliko bilo koja od tih tvrtki bude na bilo koji način povlaštena u odnosu na druge tvrtke.

Duško Kalođera, ekonomist u publicist, istaknuo je da je Žužul do 91. godine bio maltene siromah, a danas je jedan od najimućnijih građana Hrvatske.

"Mene zanima kako je u 10 godina stekao takvo bogatstvo a da ga nitko ne pita kako je to stekao i je li na takve prihode platio porez državi." - dodao je Kalođera.

Pitanje upućeno gledateljima glasilo je "Podržavate li smjenu ministra Žužula?", a na njega je potvrdno odgovorilo čak 91 posto anketiranih. Čak 67 posto od njih kao razlog je navelo da je Žužul nakon niza afera postao negativan moralno etički primjer.

9 posto gledatelja protivi se Žužulovoj smjeni, a zanimljiv je i podatak da samo 15 posto od njih smatra da "Žužulov nastup i držanje odaju nevinog čovjeka".

Pročitajte više