leksikografski pothvat - veliki školski leksikon

Veliki školski leksikon (VŠL) zagrebačkih izdavača Školske knjige i Naklade Leksikon, jedan od najvećih ovogodišnjih leksikografskih pothvata u Hrvatskoj, plod je višegodišnjega rada skupine leksikografa i pedagoga s Josipom Šentijom, glavnim i odgovornim urednikom na čelu. L

Leksikon će predstaviti u sklopu "Interlibera" 13. studenoga u ime nakladnika Ante Žužul, glavni urednik Josip Šentija i pomoćnici Ivan Ott i Goran Tribuson.

Temeljna je zamisao izradbe toga leksikona na kojem je tri godine radilo više od 100 suradnika, kako napominje u predgovoru glavni urednik, da bude pouzdan priručnik u školi i obitelji.

To je prvi leksikon rađen u nas za mlađe naraštaje - učenike srednjih škola i sveučilištarce, te njihove odgojitelje.

U Leksikonu je na više od 1100 stranica s oko 5000 fotografija, karata i crteža sažeto obrađeno 13.000 leksičkih jedinica - općih pojmova i vlastitih imena iz prirodnih i društvenih znanosti. Sabrane su također standardne tuđice i izrazi koji se upotrebljavaju u svakidašnjem govoru, i najčešće kratice, simboli i nove riječi u upotrebi u novim tehnologijama, osobito u komunikologiji i elektroničkim medijima.

Pojmovi su obrađeni i definirani, kako napominje glavni urednik, u obliku kratkih, jezgrovitih obavijesti, s podatcima na koje upućuju nastavni predmeti, programi i udžbenička pomagala svih vrsta.

Leksikon nije rađen da bude, kako dodaje, ekstenzivno enciklopedijsko pomagalo, nego knjiga za brzo obavještavanje i provjeru podataka i obavijesti koje se najčešće traže.

Pročitajte više