Letica i Tadić potpisali Savudrijski memorandum

Predsjednički kandidat Hrvatske stranke prava (HSP) Slaven Letica i potpredsjednik te stanke Tonči Tadić danas su na brodu, milju od sredine Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva, potpisali Savudrijski memorandum. L

Tim dokumentom, potpisanim na brodu "Bukva" savudrijskog ribara Prima Ossicha, zahtijeva se da se kod razgraničenja na moru u Savudrijskoj vali ne odstupa od crte sredine sukladno članku 15 Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora. Potpisnici traže da Hrvatska probleme sa Slovenijom rješava posebno, a ne u paketu, koristeći pritom međunarodno pravo.

Smatraju da problem granice na moru treba rješavati arbirtažom na temelju Konvencije o pravu mora, problem Nuklearke Krško arbitražom na temelju Međunarodne energetske povelje, a problem ušteđevina u Ljubljanskoj banci sudskim tužbama, sukladno već donesenoj odluci Suda za ljudska prava.

Letica i HSP traže da Hrvatska ukine primjenu članka 39 Sporazuma o prekograničnoj suradnji koji dopušta slovenskim ribarima ribolov u hrvatskom teritorijalnom moru, a smatraju da treba ukinuti i članak 71 Zakona o morskom ribarstvu kojim se dopušta ribolov strancima.

"Hrvatska obalna straža mora biti prisutna u Savudrijskoj vali, imajući u vidu česta kršenja hrvatskoga suvereniteta na moru od strane slovenske policije. Istodobno, pravosudna tijela i MUP trebaju najoštrije reagirati na svaki pokušaj narušavanja hrvatskog suvereniteta na kopnu, posebno glede granične crte i graničnih prijelaza", rekao je Tadić.

Po ocjeni Slavena Letice, korijeni sukoba između Hrvatske i Slovenije datiraju još od 1993., kada je u slovenskom parlamentu donesen tzv. memorandum o Piranskom zaljevu, nakon čega, izjavio je Letica, "Slovenija pod svaku cijenu nastoji zauzeti čitavu Savudrijsku valu, te pomaknuti granicu na štetu Hrvatske, kako bi dobila pristup do međunarodnih voda". Stoga, kazao je Letica, "Slovenija u tu svrhu nastoji stvoriti stanje posebnih okolnosti u Savudrijskoj vali".

"Realizacija slovenskih ambicija na moru zaustavljena je poglavito upornošću i mudrošću hrvatskih ribara, a nikako vještinom hrvatske vlasti i diplomacije", rekao je Letica, dodavši da predstavnici hrvatskih ribara moraju biti uključeni u daljnje pregovore sa Slovenijom oko mora i ribarstva.

Letica je najavio da bi, ako bude izabran za predsjednika države, odlikovao hrvatske ribare jer su "zaslužni što je u Ustav ugrađeno more kao jedno od naših najvažnijih resursa, i zato što su "spriječili unutarpolitičke sukobe u Hrvatskoj" nakon parafiranja sporazuma Račan - Drnovšek. Time su, drži Letica, upravo ribari obranili hrvatske teritorijalne interese u pitanju razgraničenja u Savudrijskoj vali.

Na potpisivanju Memoranduma u Savudriji bili su savudrijski ribari, predvođeni predsjednikom Ceha ribara Istarske županije Željkom Majdenićem.



(Hina) xdsp ymć

Pročitajte više