Letica predlaže pravobranitelja za hrvatske iseljenike i povratnike

Saborski zastupnik Slaven Letica zauzeo se za uspostavu posve novog vida institucionalne brige o Hrvatima izvan Domovine, odnosno za imenovanje pravobranitelja za hrvatske iseljenike i povratnike.

Pravobranitelja bi, na rok od osam godina, na prijedlog Vlade i uz suglasnost Matice iseljenika, imenovao Hrvatski sabor.

Njegov bi posao, među inim, bio savjetovati iseljenike i povratnike o načinu na koji mogu ostvariti svoja prava, pratiti opće, ali i pojedinačne slučajeve povrede njihovih prava.

Za uspješan rad Ureda pravobranitelja, procjenjuje Letica, trebalo bi zaposliti 15 djelatnika, te godišnje u državnom proračunu osigurati 3,5 milijuna kuna.

Letica je ideju uobličio u prijedlog zakona o pravobranitelju za hrvatske iseljenike i povratnike i uputio ga u saborsku proceduru.

Pritom konstatira da je odnos hrvatske politike, pa i države, prema dijaspori utilitaran i da je postepeno stvorena posve pogrešna predodžba da u svijetu žive samo bogati Hrvati.

Prava je istina, navodi, da je ogromna većina uvijek bila i jest siromašna ili, u najboljem slučaju, tzv. srednja klasa.

"Prođe li" kojim slučajem Letičin prijedlog u Hrvatskom saboru, Hrvatska bi imala ukupno četiri pravobranitelja - za sada ima pučkog, pravobranitelja za djecu te za ravnopravnost spolova.

(Hina) xum ysšh

Pročitajte više