Lezbijska grupa Kontra: Maknite homofobne sadržaje iz udžbenika za vjeronauk!

LEZBIJSKA grupa Kontra prigodno je danas obilježila Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, uputivši zahtjev hrvatskoj Vladi da iz školskih udžbenika ukloni homofobične sadržaje.

Uručivši u zgradi Vlade dokument nazvan "Recept za lijek protiv homofobije", Kontra je upozorila kako, suprotno podacima iznesenima u udžbenicima vjeronauka, "homoseksualnost nije bolest, ali homofobija jest ozbiljna bolest hrvatskog društva, što dokazuje i primjer homofobičnih udžbenika".

Kontra je navela kako se u udžbeniku vjeronauka naslovljenom "S Kristom u život", u izdanju Kršćanske sadašnjosti, navodi sporna tvrdnja prema kojoj je homoseksualnost "neistraženo ljudsko stanje kojemu medicina i psihologija ne nalaze uzrok", te da se ona "protivi naravnom zakonu i ne proizlazi iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti".

Kontra: Homoseksualnost je jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti

"Homoseksualnost nije neistraženo 'ljudsko stanje', nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora). Navođenje da se radi o posebnom 'ljudskom stanju', s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira upravo suprotno; da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo na potpunu i točnu informaciju" upozorava u dokumentu Kontra.

Organizacija podsjeća da je još 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti, te da je stoga upravo taj dan širom svijeta prihvaćen kao međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

"Podsjećamo da su brojne lezbijke, gejevi i biseksualne osobe u povijesti bile žrtve pokušaja promjene seksualne orijentacije medicinskim metodama poput prisilne hospitalizacije, elektrošokova, lijekova za duševne bolesti i sl. Upravo zbog toga je izrazito opasno davati djeci pogrešne informacije koje ih navode na zaključak da je homoseksualnost bolest. Dok hrvatska djeca uče iz sramotnih udžbenika o 'neistraženom ljudskom stanju', diljem svijeta 17. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije" upozorava Kontra.

Pročitajte više