Libanon traži novog premijera

Libanonski prosirijski predsjednik Emile Lahud održao je u petak savjetovanje s predstavnicima zastupnika libanonskog parlamenta o imenovanju novog predsjednika vlade koji bi zemlju trebao voditi do parlamentarnih izbora u svibnju.

Lahud se susreo s predstavnicima parlamentarnih koalicija i nezavisnim zastupnicima koji su iznijeli svoje izbore za premijera. Predsjednik mora imenovati kandidata koji je dobio najviše nominacija. Službeni podaci o tome koliko je koji kandidat dobio glasova još nisu poznati no iz političkih izvora se doznaje da je došlo do tijesne trke između odlazećeg ministra obrane Abdela Rahima Mrada, čvrstog saveznika Damaska, i umjerenijeg bivšeg ministra Najiba Mikatija, bogatog poslovnog čovjeka s bliskim vezama u Siriji. Zastupnici protusirijski nastrojene oporbe su se opredijelili za Mikatija.

Libanon je 28. veljače, dva tjedna nakon ubojstva bivšeg premijera Rafika al-Haririja, ostao bez vlade. Politička kriza koja je nastala održavanje izbora u predviđenom roku čini sve manje vjerojatnim, što posebice ljuti protusirijsku oporbu koji vjeruju da će na izborima dobiti većinu u parlamentu kojim sada dominiraju saveznici Damaska.

Sjedinjene Države predvode međunarodne pozive da se parlamentarni održe u svibnju. "U interesu je Libanona, naroda Libanona, po našem gledištu, da se ti izbori održe brzo te se nadamo se da će i sastavljanje vlade biti brzo", izjavio je veleposlanik SAD-a u Libanonu Jeffrey Fletman.

Novoimenovani premijer, koji mora biti sunitski musliman, mora brzo sastaviti vladu, parlament mu mora izglasovati povjerenja, te predložiti izborni zakon koji parlament treba odobriti, a sve to, kako bi se izbori mogli održati prije kraja svibnja, mora učiniti u manje od dva tjedna.

Ako se izbori ne održe u svibnju parlament može produžiti mandat novom premijeru nekoliko mjeseci kako bi se izbjegao politički vakuum.

(Hina) xakoz ysb

Pročitajte više