Liberalni slovački PS još se nada sastaviti koaliciju unatoč pobjedi Roberta Fica

Foto: EPA

Liberalna stranka Progresivne Slovensko (Progresivna Slovačka, PS) koja je na subotnjim izborima druga po osvojenim glasovima još se nada oformiti vladajuću koaliciju, rekao je danas njezin čelnik Michal Šimečka.

U obraćanju nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora, Šimečka je rekao da će PS učiniti što može kako bi spriječio da pobjednička stranka SMER-SSD koju vodi bivši premijer Robert Fico oformi vladu. 

SMER-SSD i njezin čelnik Fico koji su u kampanji obećali ukinuti vojnu pomoć Ukrajini, osvojila je 22.94 posto glasova, na temelju 99.98 posto prebrojanih listića danas.

PS je drugi

Šimečkin PS drugi je sa 17.96 posto, a u parlament u ovom sazivu prema jučerašnjim izborima ući će još članovi pet drugih političkih stranaka.

"SMER-SSD pobijedio je na izborima i mi to naravno poštujemo", rekao je Šimečka na konferenciji za novinare. "No istodobno vjerujemo da je to vrlo loša vijest za Slovačku. A najgora vijest bila bi da Robert Fico uspije sastaviti vladu", rekao je Šimečka

"Učinit ćemo sve da Robert Fico ne vlada Slovačkom", poručio je.

Šimečka: Dvije su moguće koalicije

Šimečka je rekao da će s čelnicima ostalih stranka razgovarati o tome i priznao da trećeplasirana ljevičarska stranka HLAS (Glas) u tome ima ključnu ulogu. 

"Dvije su moguće koalicije: Jednu vodi SMER, a potencijalnu drugu čine Progresivna Slovačka i partneri", rekao je Šimečka. HLAS je ostavio opcije otvorene za razgovore nakon izbora.

SMER-SSD sazvao je konferenciju za novinare u 13 sati o izbornim rezultatima.

Pročitajte više