LIBRA podržava vladinu politiku o suradnji s haaškim sudom

Potpredsjednik Libre Vilim Herman istaknuo je danas da ta stranka podržava Vladinu politiku o potpunoj suradnji sa sudom u Haagu, jer želi da se međusobni odnosi odvijaju u okviru procedure, pravne države i poštivanja zakona, te da će Libra djelovati kao odgovorna oporba, bez borbe za političkim poenima,L

Libra ne inzistira na saborskoj raspravi o haaškim optužnicama, jer smatra da ona ne bi ničemu bitno pridonijela i ne žele ponavljanje već viđenih "spektakularnih političkih instrumentalizacija i histeriziranja", rekao je Herman i napomenuo kako je dogovoreno da se to pitanje idući tjedan raspravi na sjednici saborskog Predsjedništva na kojem će biti i predsjednici parlamentarnih stranaka i zastupničkih klubova.

Najavio je da će Libra predložiti i zahtijevati osnivanje saborskog povjerenstva koje bi u slijedeće dvije godine u suradnji sa stručnjacima i analizom svih arhiva, pripremilo za Hrvatski sabor ozbiljnu i temeljitu raspravu o ratnom razdoblju od 1991. do 1995. u Hrvatskoj i BiH.

Potpredsjednica Libre Zrinjka Glovacki-Bernardi podsjetila je da je upravo suradnja sa sudom u Haagu bila razlogom kriza prethodne Vlade te da je ispravnost stavova Libre potvrđena i stavom sadašnje Vlade o potpunoj suradnji s Tribunalom.

Potpredsjednik Libre Mladen Rožman rekao je da Libra usprskos neslaganju s dijelom optužnica smatra da je djelovanje Haaškog suda od posebne važnosti za Hrvatsku te joj pruža priliku da se definitvno odredi prema ratnom zločinu, kako tijekom Domovinskog tako i Drugog svjetskog rata. Osuda svakog zločina bez obzira na narodnost, vjeru i političko opredjeljenje omogućava Hrvatskoj da se konačno oslobodi terora svih političkih opcija koje su ratne zločine prikrivale, umanjivale ili opravdavale "velikim političkim idejama ili "nacionalnim interesima"

Potpredsjednici Libre su govoreći o "maloj školi licemjerja", među ostalim, podsjetili i na istupe aktualnog premijera Ive Sanadera u Hrvatskom saboru kazavši da je o suradnji s Haagom za vrijeme dok je HDZ bio oporba govorio jedno, a danas kad je premijer govori drugo.

(Hina) xdm ysšh

Pročitajte više