LIBRA PREDLAŽE DA SE PDV ne plaća na POMAGALA ZA SLIJEPE I SLABOVIDNE

Klub zastupnika Libre uputio je u saborsku proceduru prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) da se uvoz svih pomagala za slijepe oslobodi plaćanja PDVa, priopćio je danas predsjednik tog kluba i stranke Jozo Radoš.

Dopunom jednog članka Zakona Libra predlaže da se uvoz dobara za slijepe i slabovidne osobe, koja se po carinskim propisima smatraju dobrima za osobnu uporabu, oslobodi plaćanja PDV-a.

U priopćenju se navodi da je u Hrvatskoj oko 400.000 osoba s posebnim potrebama, od kojih je, po dostupnim podatcima, 5500 (1,3 posto) slijepih i slabovidnih.

Ističe se da u Hrvatskoj svi slijepi osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje mogu besplatno ili uz minimalan udjel dobiti četiri osnovna pomagala: bijeli štap, sat (Brailleov i zvučni), četverokanalni kasetofon i Brailleov pisaći stroj/elektroničko pomagalo za pisanje. No ostala pomagala, pa tako i suvremena i skupa - Brailleovi redci, Brailleovi pisači, govorne jedinice, čitači zaslona, toplomjeri koji govore i slično - slijepi moraju nabavljati o vlastitu trošku, upozoravaju u Libri. Dodaju da su sva pomagala za slijepe oslobođena plaćanja carine, ali osim spomenutih četiriju osnovnih, ne i PDV-a.

Zakonskom se dopunom nastoji da se sva pomagala za slijepe, na koja se ne plaća carina, oslobode i plaćanja PDV-a, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xtr yaz

Pročitajte više