Lijek protiv raka dojke dokazano djelotvoran

USPJEŠNO je razvijen novi lijek protiv raka dojke koji je dokazao svoju djelotvornost i kod najtežih oblika te bolesti.

U istraživanju je ukupno sudjelovalo 66 pacijentica iz Velike Britanije, Francuske, Italije, Španjolske i Kanade čiji su rezultati objavljeni u petak na konferenciji američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu. Svi pacijenti bolovali su od vrlo razvijenog raka dojke koji je bio proširen i na druge organe.

U prosjeku je kod četvrtine pacijentica koja su konzumirale novi lijek Pertuzumab primijećeno znatno smanjenje obujma tumora dok se kod drugih pacijentica tumor prestao dalje razvijati.

Pacijentice su prije uzimale lijek Herpectin koji u poodmaklom stadiju tumora nije bio od prevelike koristi no u kombinaciji s novim Pertuzumabom dobiveni su iznenađujući rezultati. Ovo otkriće svjetla je točka ženama koje boluju od HER2 - pozitivnog raka dojke. Naime, HER2 je protein koji je pronađen u velikim količinama na površini stanice tumora što pokazuje ozbiljnost te bolesti i njenu otpornost na kemoterapiju.

Novi lijek Pertuzumab sprječava protein HER2 da se povezuje na druge stanice jer su znanstvenici uvjereni kako je upravo taj protein krivac za rast i širenje raka. Ako ovaj lijek uđe u širu upotrebu kod žena koje imaju najopasnij oblik raka dojke i kojima se ustanovi HER2 protein, kemoterapije bi mogle postati stvar prošlosti.

V.M.

Pročitajte više