Lijepa priča nedjeljom: Ekipa iz Splita napravila aplikaciju koja želi pobijediti Instagram

 Foto: Jealousy

TROJICA mladića iz Splita, stručnjaci za razvoj aplikacija, umjesto da su izabrali karijeru u inozemstvu poput brojnih njihovih kolega, odlučili su ostati u Hrvatskoj i pokrenuti društvenu mrežu kojom žele konkurirati Instagramu.



"Imamo gotov proizvod"

Ante Braović, Ivan Jukić i Ivo Leko napravili su aplikaciju Jealousy. Radi se ne o prvoj, ali trenutno jedinoj hrvatskoj aktivnoj društvenoj mreži. Aktivna je zato što se može slobodno preuzeti iz App Storea ili Google Playa.

Aplikacija pomalo nalikuje verziji Instagrama, ali ima i nekoliko novina po kojima se konceptualno  razlikuje od te poznate aplikacije s društvenih mreža. Trenutno imaju preko osam tisuća korisnika.

"Imamo gotovu društvenu mrežu. Spreman proizvod koji se može preuzet na iPhone i Android pametni telefon. Ne radi se o prototipu koji je tek nemušti dokaz koncepta, a već imamo oko osam tisuća korisnika", kažu nam mladi Splićani.



Učinite druge ljubomornima

Naziv Jealousy (ljubomora) nije odabran slučajno. Na njoj, kako kažu, počiva cijeli koncept njihove društvene mreže.

"Ta ideja nas i čini toliko različitima od Instagrama. Krenuli smo od premise kako je svakome  prirodno da se nečim pohvali: tijelom, putovanjem, situacijom u kojoj se nađe ili kupovinom. Takva je većina ljudi i koliko god to čudno izgledalo, to je ono što druge korisnike i zanima, sadržaj bez uljepšavanja i maskiranja. Jealousy traži od korisnika da bude ono što on zaista jest i da time druge učini ljubomornima. Korisnici ne moraju stvarati iluziju lažne skromnosti", pojasnili su Splićani svoju "no fake filozofiju".

Osim te filozofije, novina u odnosu na Instagram je ta što klasičnog "likea" - nema.

Jealousy potiče korisnika da slikom ili videom podijeli s drugima svoj trenutak ili uspomenu i pohvali se time. Korisniku je bolje da u tome uspije jer nakon loše objave, morat će čekati pet dana prije nego što mu Jealousy dopusti da ponovno nešto objavi. Ovo je prva društvena mreža koja osobu ograničava u objavljivanju, a takvu politiku kroje svi korisnici.

"Korisnici mogu dati 'Jel' ili 'Jel off' svakoj slici ili videu. 'Jel' je pozitivna akcija (I’m jealous), dok je 'Jel off' negativan (miss the point). Kada korisnik dobije 'Jel' , to skraćuje vrijeme čekanja na njegovu novu objavu, dok 'Jel off' produljuje to vrijeme na maksimalnih pet dana. Upravo ova vrsta reakcije najviše razlikuje Jealousy od Instagrama, a pritom se ne zna tko je kome dao 'Jel off' i onaj tko primi tu negativnu reakciju tek će po vremenu odgode, ako ga bude i bilo, suptilno znati da će se za iduću fotografiju, odnosno objavu, morati potruditi više. Na Instagramu, primjerice, ako vam se ne sviđa nečija objava, ne možete učiniti puno toga. Možete je ne lajkati i možete eventualno unfolovati tu osobu ili stranicu. Kod Jealousyja vam se nudi još jedna opcija koja je ljudskija jer i dalje zadovoljava voajersku prirodu, ali daje korisniku i satisfakciju jer je kritizirao nečiju objavu koja mu se ne sviđa", pojašnjavaju Ivo, Ivan i Ante.


"Kolutalo je mnogo očiju"

Napraviti društvenu mrežu koja bi trebala konkurirati onim popularnim poput Instagrama nije lak zadatak. Već su zainteresirali neke investitore, iako ih nisu aktivno tražili. Financiraju se drugim poslovima, a reakcija bližnjih na to da napuštaju svoje sigurne poslove i u Hrvatskoj kreću u poduzetništvo, i to u IT branši, bile su različite.

"Nije bilo lako. Kolutalo je mnogo očiju. Nekako su nas supruge prve shvatile. Ali s roditeljima je bila nešto drugačija, teža priča. Svi smo se oženili i imali smo relativno dobro plaćene poslove. Čak su neki od nas imali i ponude iz inozemstva. Nije im bilo svejedno gledati nas kako se upuštamo u sve ovo. A mi? Da ne vjerujemo da radimo nešto kvalitetno i svjetski vrijedno, ne bismo bili ovdje. Jealousy, odnosno ljubomora, ljudska je osobina. Ali nama je, čak i više od ljubomore, prirođena i nada", rekli su na kraju za Index mladi Splićani.

Pročitajte više