Linić: Ako se ne nađe novi vlasnik, "V. Lenac" će morati u stečaj

AKO SE ne pronađe nov vlasnik, riječko brodogradilište "Viktor Lenac" morat će u stečaj, izjavio je danas u Hrvatskom saboru na "aktualnom prijepodnevu" potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Na upit zastupnika Damira Kajina (IDS) hoće li "Lenac" u stečaj, Linić je odgovorio: "Ako se sadašnji vlasnici ne izvuku iz gubitaka, a banke ne uspiju pronaći novoga vlasnika, Lenac će morati u stečaj i tako se pokušati spasiti."

Ustvrdio je da su gubitci tog brodogradilišta u prvom redu posljedica neodgovorne poslovne politike sadašnjih vlasnika, koji su se upustili u gradnju još jednog brodogradilišta koje danas ne funkcionira. To je bilo potpuno neopravdano ulaganje, istaknuo je Linić.

Zastupnika Željka Glavana (HSLS) zanimalo je što Vlada kani učiniti kako bi spriječila agoniju zaposlenika u tom brodogradilištu.

Linić je odgovorio da Vlada u zadnjih pola godine neprekidno pregovara s vlasnicima "Lenca" te nastoji zaštititi hrvatske tvrtke od neodgovorna ponašanja vlasnika i poslovodstava.

Na Glavanov upit hoće li Vlada problem brodogradilišta riješiti kao i za Riječku banku, Linić je odgovorio da je Riječka banka našla novoga vlasnika, a "Lenac" nije pa mu se, dok se to ne učini, na taj način ne može pristupiti.

"Hrvatski proračun više neće plaćati gubitke koje su vlasnici Lenca stvorili ulažući u nešto što danas ne funkcionira", upozorio je Linić. Izvijestio je da Vlada nastavlja pregovore sa sadašnjim i mogućim novim vlasnicima brodogradilišta.

Linić je neistinama nazvao tvrdnje Marka Baričevića (HSLS) da je dosljedan u razvoju gospodarstva svoje, uže riječke regije i uništavanju svega u Slavoniji.

"Kao predstavnik izvršne vlasti nastojim odgovorno raditi svoj posao i imati hrabrosti za odlučivanje, iako mogu biti izvrgnut ruglu i uvredama i u saborskoj dvorani", rekao je Linić.

(Hina) tr/um sp

Pročitajte više