LITVA DOBILA NOVU VLADU

Litavska vladajuća koalicija lijevog centra osnovala je u srijedu novu vladu s oporbenim laburistima sklopivši sporazum o podjeli vlasti koji potvrđuje da će ta nova članica Europske unije i NATOa ostati na europskom putu.

Litva je ove godine ušla u Europsku uniju i NATO, no njezina proeuropska orijentacija postala je upitna nakon što su proruski nastrojeni laburisti dobili većinu glasova na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima, premda nedovoljnu za samostalno formiranje vlade.

Ministar financija Algirdas Butkevicius rekao je da se dosadašnja litavska politika neće mijenjati, uključujući planove da do početka 2007. uvede euro.

Naglasio je također da laburisti, predvođeni multimilijunašom ruskog podrijetla Viktorom Uspaskičem, neće dominirati koalicijom, što će jamčiti kontituinet vlade koji traži Bruxelles.

Premijer Algirdas Brazauskas prvo je pokušavao koalirati s konzervativcima i Seljačkom strankom, no pregovori nisu uspjeli.

Nova koalicija socijaldemokrata i socijalnih liberala s laburistima, koju mora potvrditi predsjednik Valdas Adamkus, imat će tijesnu većinu u Seimasu (parlament), koji ima ukupno 141 zastupnika.

Premijer će nastaviti pregovore sa Seljačkom strankom kako bi ojačao stabilnost vlade.

Analitičari ističu da bi uključivanje laburista u vladu moglo poboljšati odnose s Moskvom, narušene početkom godine međusobnim protjerivanjem diplomata optuženih za špijunažu.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više