Ljajić : Idućeg tjedna novi koraci u suradnji s Hagom

NAKON kon razgovora s veleposlanikom za pitanja ratnih zločina Pierre Richarom Prosperom u Washingtonu , ministar za ljudska i manjiska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljaić je rekao kako je naglašen napredak koji je SCG postigla u suradnji s Haškim tribunalom, ali i istaknute preostale obveze u toj suradnji, što se posebice odnosi na izručenje Ratka Mladića, prenose beogradski elektronski mediji u četvrtak.

"Vjerujem da ćemo, ako ne 31. svibnja, a ono nekoliko dana poslije toga roka, dobiti pozitivnu ocjenu naši napora, što će značiti ne samo dobijanje financijskih sredstava, već i značajnu podršku SAD u međunarodnim financijskim institucijama, prije svega MMF-u i Svjetskoj banci", naglasio je Ljajić.

Dodao je i "da je američke sugovornike upoznao s koracima koji se poduzimaju u otkrivanju preostalih šest do sedam haških optuženika. To su, prije svega, donošenje zakona o zamrzavanju imovine haških optuženika, te druge praktične i operativne mjere kojima bi se utvrdilo da li se optuženici zaista nalaze na teritoriju SCG", precizirao je Ljajić.

Lajić je istakao kako je SCG ispunila "95 posto obveza" prema Tribunalu koje se odnose na izručenja, dostavljanje dokumentacije i oslobađanje svjedoka čuvanja državne i vojne tajne.

"Bilo bi politički krajnje iracionalno da zbog preostalih pet posto obveza trpi cijela zemlja i da budemo taoci jednog čovjeka, jer je uvjet svih uvjeta izručenje Ratka Mladića i učinit ćemo sve kako bi otkrili da li se on krije na terotoriji SCG", rekao je Ljajić.

Pročitajte više