London: Bagdad mora otkriti gdje je arsenal od prije 4 godine

IRAČANI bi trebali otkriti što je ostalo od arsenala koji su posjedovali prije četiri godine, dakle prije odlaska UN-ovih inspektora iz te zemlje, ako žele dokazati svoju suradnju s UN-om, izjavio je glasnogovornik britanskog premijera Tonya Blaira.
´Čini se da iračke vlasti ne žele odgovoriti na neka pitanja´, a suradnja predstavlja ´temeljni kriterij´ rezolucije 1441, kazao je.

Izvješće što ga u ponedjeljak u New Yorku trebaju objaviti inspektori UN-a ´važno je´ jer omogućuje da se dozna poštuje li irački predsjednik Sadam Husein paragraf 9 rezolucije 1441 koja ga obvezuje na ´bezuvjetnu suradnju bez odgode´ s misijom UN-a i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Osim toga, ´Iračani bi trebali kazati što se dogodilo s materijalom koji su posjedovali 1998. ´Sadam Husein imao je četiri godine da definira strategiju sklanjanja oružja koje posjeduje. Prema informacijama kojima mi raspolažemo on je to i učinio. Raspolažemo dokazima prema kojima su irački znanastvenici bili prisiljeni skriti dokumente, dokazima prema kojima su dijelovi strojeva također skriveni, a ostali materijal uklonjen. Imamo i dokaze da se sve to puno intenzivnije odvijalo u posljednjih nekoliko mjeseci´, kazao je britanski glasnogovornik. ´Nisu to stvari koje izgubite poput ključeva, riječ je o smrtonosnom oružju´, rekao je.

Pročitajte više