Lord Grenfell sastao se s predstavnicima saborskih odbora

Članovi saborskog Odbora za europske integracije i Odbora za vanjsku politiku primili su u radni posjet lorda Grenfella, predsjednika Odbora za Europsku uniju Gornjeg doma britanskog parlamenta, priopćeno je u četvrtak iz Sabora.

Sudionici sastanka razgovarali su o važnosti nacionalnih parlamenata u tijeku pristupnih pregovora sa Europskom unijom i o njihovoj ulozi kada država uđe u EU, te o definiranju i funkcioniranju odnosa parlamentarne i izvršne vlasti u svim pitanjima u vezi s Europskom unijom, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica naglasio je da je Hrvatski sabor dosad najviše bio angažiran na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa stečevinama Europske unije. Definirani su odnosi Vlade i Parlamenta u procesu pregovora sa Europskom unijom. Posebna je važnost saborskog Nacionalnog odbora koji će tijekom čitavog pregovaračkog procesa imati nadzornu ulogu.

Lord Grenfell rekao je da se nacionalni parlamenti organiziraju za nadzor izvršne vlasti kad je riječ o europskom zakonodavstvu u pojedinim zemljama i o potrebi osnivanja takvog sustava nadzora. Naglasio je da svaka zemlja ima svoju osobitu metodu, ali je u svakom slučaju nužno da vlade saznaju mišljenje parlamenta prije nego što idu pred Europsko vijeće, priopćeno je.

Lord je rekao da Velika Britanija danas ima dobar sustav u kojem se vlada smatra odgovornom i "polaže račune" parlamentu u vezi s europskim zakonodavstvom. Iako Odbor za Europsku uniju kojim predsjeda lord Grenfell ima savjetodavnu ulogu i ministri nisu dužni prihvatiti njegovo mišljenje, nakon svakog sastanka Europskog vijeća oni dolaze pred taj odbor i moraju opravdati svoje odluke. Dobar nadzor parlamenta nad vladom ima ustavnu važnost, ističe Grenfell.

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković rekao je da je u Hrvatskoj postignut potpuni nacionalni konsenzus parlamentarnih stranaka o pitanjima Europske unije, a u ovom trenutku glavni prioritet je početak pregovora. Naveo je druga dva vanjskopolitička prioriteta Hrvatske - članstvo u NATO-u i dobru regionalnu suradnju, te naglasio da Hrvatska posljednjih godina ima izuzetno dobre odnose sa susjednim zemljama.

Lord Grenfell izrazio je punu podršku europskim nastojanjima Hrvatske. Rekao je da je bio uvjeren da Hrvatska može slijediti europske standarde još 2002. godine i da s optimizmom očekuje da Hrvatska postane punopravna članica Europske unije 2007. godine, priopćeno je iz Sabora.

(Hina) xpp/xvm ydv

Pročitajte više