Lovrinović: Rad nedjeljom treba zabraniti

Foto: Hina

ZASTUPNIK Mosta Ivan Lovrinović danas je u Saboru govorio o lošem položaju žena u sferi rada, a na Facebooku je najavio pokretanje inicijative o zabrani rada nedjeljom.

"Danas sam u Saboru u okviru teme o ravnopravnosti spolova govorio o lošem položaju žena u sferi rada. Upravo je u trgovini najviše žena a trgovački lanci rade nedjeljom.

Kao prvo, žene su manje plaćene u odnosu na muškarce za iste poslove. Ono što je najgore i obiteljski najpogubnije, one nemaju dan kada mogu biti sa svojom obitelji. To mora biti nedjelja, dan odmora, obiteljskog druženja i mira. To je prevažna stvar kako za majke tako i za djecu jer osjećaju toplinu doma i obitelji.

Zato sam predložio svima u Saboru da se zakonski zabrani rad nedjeljom. Zanimljivo je da se u Austriji, Njemačkoj, Italiji i mnogim drugim zemljama nedjeljom ne radi. Isti trgovački lanci u Hrvatskoj rade. Jesmo li mi kolonija?

Jasno je da žena-majka koja radi i nedjeljom ne može razmišljati o rađanju i više djece i to je jedan od temeljnih problema nove demografske politike. Samo novčani poticaji nisu dovoljni. Žena i majčinstvo moraju biti puno bolje zakonski zaštićeni.

Pa i u bivšoj Jugoslaviji nije se radilo nedjeljom a i subotom su mnogi radili skraćeno.

Nema druge nego da pokrenem ponovo inicijativu za donošenje zakona o zabrani rada nedjeljom", napisao je Lovrinović.
 

Pročitajte više